Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Voda z rostlin

Zákaz pití vody. Voda už není zdravá. Zjistili to britští vědci a američtí jim pomáhali. Ne, není to základ života – a britští vědci ji používají, leda aby spláchli watercloset.

Naštěstí britští vědci zjistili, že jsou tu i jiné vody, které naopak zdravé jsou. Jsou to totiž vody rostlinné – a jestli si někdo dosud myslel, že voda je anorganická sloučenina neživého původu a že to nejde, tak ať to jde vysvětlit britským vědcům. Na kuráž si může loknout jedné z následujících rostlinných vod.

Zaprvé javorová voda. Proudí z kořenů javoru vzhůru a cestou je možné ji dírkou čepovat. Ovšem pouze když je více než minus čtyři a méně než plus sedm stupňů. Tenhle algoritmus britských vědců vzbudil ve vědeckém světě malou senzaci – jen vědci z Kanady je pomlouvali, že co se týče javorů, jsou mimo. Javorová voda se totiž čepuje zejména v Kanadě a pouze na jaře, k dostání je ovšem celoročně, a to i v zapadlých zdravých výživách v ČR.

Javorová voda má 45 kalorií v půl litru, což je stejně jako kokosová voda, o které pomlčíme, protože už je z módy a vědce i čtenáře nudí. Ovšem kaktusová voda? Ta má kalorií jen polovinu. Získává se z dužiny kaktusu a má vše, co je třeba k přežití v poušti i v dnešním vyprahlém světě – minerály, lahodnou chuť a málo cukru. A také taurin, silný antioxidant, a betalain, červené barvivo, které zbarví tváře a odbarví kruhy pod očima a postarší paní zbaví pichlavosti a udělá z nich zase pouštní žabky.

A last but not least, britští vědci tu mají ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].