Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Bratři v kontaktu

Pavel a Nikolaj Durovovi, tvůrci ruského Facebooku, bojují s Putinem i ajatolláhy a připravují další revoluci

Chceme si povídat bez vás.
(dubnové protesty proti zákazu služby telegram v moskvě) • Autor: Profimedia, Alamy
Chceme si povídat bez vás. (dubnové protesty proti zákazu služby telegram v moskvě) • Autor: Profimedia, Alamy

Je to jeden z příběhů, které tvoří dnešek. Účinkují v něm technologičtí géniové, kteří se změní v miliardáře, politika a moc, internet a ochrana soukromí, ideály a revoluční (možná naivní) plány s nečekanými důsledky. Tenhle má navíc i přídech špionážního dobrodružství; také proto, že se zčásti odehrává v Petrohradu, nikoli na západním pobřeží Spojených států, kde sídlí Facebook nebo Amazon. Hlavní postavou, o jejíchž skutečných pohnutkách lze dlouze diskutovat, je v tomto případě ruský podnikatel a miliardář Pavel Durov, zakladatel a majitel mobilní aplikace Telegram, která svým uživatelům umožňuje posílat šifrované zprávy.

Nejčastěji se o něm mluví jako o ruském Marku Zuckerbergovi, ale jak píše britský deník Financial Times, takové označení „přeceňuje jeho obchodní úspěch a podceňuje jeho schopnosti“. Telegram se v uplynulých pěti letech stal symbolem ochrany soukromí před pátravými pohledy vlád, což mu vyneslo mocné nepřátele. V současnosti čelí zákazu v Rusku, Íránu i Číně, zároveň Durov nově plánuje otevřít svět kryptoměn běžným uživatelům. Možná je to tentokrát chvástání, možná je to bublina desetiletí pro naivní investory, jak varují někteří analytici. A možná se tu rodí další překvapení, kterých už za svůj život několik předvedl.

Kdo to tady vyrostl?

Příběh Pavla Durova (33) k něčemu takovému na začátku nesměřoval. Absolvent filologie spolu s o čtyři roky starším bratrem Nikolajem, vítězem několika celosvětových olympiád v matematice a programování,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].