Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Tři roky za džihád

První český radikál, jenž chtěl odejít do Sýrie, dostal šanci odrazit se ode dna

Do Sýrie už nikdy. (Jan Silovský) • Autor: Milan Jaroš
Do Sýrie už nikdy. (Jan Silovský) • Autor: Milan Jaroš

Případ Jana Silovského (22), prvního Čecha, který se chtěl přidat k Islámskému státu, se částečně uzavřel. Plzeňský krajský soud ho na konci minulého týdne nepravomocně poslal na tři roky a tři měsíce do vězení. Za to, že se hodlal připojit k Islámskému státu a po jeho boku zabíjet nevěřící (nepřátele pravé víry). Soudce dal Silovskému trest při jeho spodní hranici, maximálně mohl dostat až dvanáct let. Silovský, jenž dosud nebyl nijak trestaný, bude zároveň zavřený ve věznici s nejmírnějším režimem, což soudce zdůvodnil tím, že to může lépe napomoci jeho resocializaci a návratu do normálního života. Ve věznicích s ostřejším režimem by podle soudce hrozilo Silovskému nebezpečí šikany, a on by se mohl pod vlivem takové negativní zkušenosti dále radikalizovat.

Silovský během soudního přelíčení změnil výpověď, policii původně tvrdil, že hodlal v Sýrii bojovat proti vojákům prezidenta Bašára Asada, Američanům a Rusům. U soudu ale obrátil s tím, že chtěl odjet do Sýrie zemřít, čímž si údajně chtěl řešit své dlouhodobé psychické problémy. Soud jeho novému tvrzení neuvěřil. Klíčovým důkazem byla jeho původní výpověď po zadržení, v níž se přiznal, že hodlal v Sýrii bojovat. Odjet až na bojiště se mu ale nepodařilo, loni na začátku února ho při přestupu v Istanbulu zadrželi turečtí policisté.

Upoutalo je, že Silovský je oblečený do muslimského šatu, má plnovous a letenku do jednoho z měst na hranici se Sýrií. Poté co jim nebyl schopný vysvětlit, co tam bude dělat, ho vrátili…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].