Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Měli bychom Babiše žalovat

S Markem Wollnerem o útocích vicepremiéra na Českou televizi, podpoře diváků a rozpadu každé iluze

Marek Wollner • Autor: Milan Jaroš
Marek Wollner • Autor: Milan Jaroš

Vicepremiér Andrej Babiš označil váš investigativní tým za „zkorumpovanou pakáž“. Co pro vás jeho slova znamenají?

Je to především nactiutrhačný výrok. Za svou kariéru jsem od politiků slyšel mnoho nepěkných slov a většinou byla zaobalenější. Tak aby ten výrok jednoznačně neobsahoval urážku na cti, která by byla žalovatelná. Tento výrok je mnohem brutálnější a nevybíravější. A podle mě obsahuje skutkové tvrzení, které by se dalo a mělo žalovat.

Mají se novináři s politiky soudit?

Mám pocit, že je tady něco, čemu Anglosasové říkají dvojí standard. Kdybych já nebo jakýkoli novinář bez důkazů řekl o politikovi, že je zkorumpovaný, tak bychom měli okamžitě v redakci žalobu. Soudy by ji projednaly a byla by pro dotyčného politika nepochybně úspěšná, protože my jako novináři musíme vážit každé slovo a musíme svá tvrzení dokázat. Mělo by to platit oboustranně. Domnívám se, že bychom si neměli nechat útoky líbit, protože jde ve výsledku o velice systémovou a cílenou snahu připravit nás o legitimitu.

Jak jeden výrok může novináře připravit o legitimitu?

Jako novináři se můžeme opírat jedině o kapitál důvěryhodnosti. Když se nebráníme, spousta lidí si řekne – ono na těch slovech něco je. Babišův výrok směřuje k tomu vzbudit pocit, že nepracujeme poctivě, že reportáže točíme na objednávku, účelově. A že naší snahou je především znemožnit Andreje Babiše.

Jak rozumíte tomu, čeho tím chce Babiš dosáhnout?

Myslím, že se pokouší odvést pozornost od příběhu, který jsme vysílali. To znamená, nevysvětlil nějakou svoji finanční operaci, nákup dluhopisů. Nebyl schopný doložit, jaké peníze na to použil, kdy a kolik, pak je tu otázka, proč si dluhopisy od Agrofertu za tak vysoký úrok vzal jako jediný atd. Místo toho, abychom se bavili o podstatě problému, odrážíme obvinění, že jsme zkorumpovaní, protože o tom vysíláme na něčí objednávku. Ministr Babiš odvádí pozornost od sebe a zároveň nás chce v očích diváků očernit.

Máte oporu ve vedení televize? Řekl vám ředitel ČT Dvořák, že za vámi stojí?

Zastání mám, cítím, že mě a mé lidi nikdo neobětoval ani nepředhodil. Dokonce i na Radě ČT se k tomuto výroku vyjadřovali a považují ho za neférový. Právníci televize mě ujistili, že vyzvali Andreje Babiše, aby svá slova buď doložil, nebo se omluvil.

Což vicepremier řekl, že neudělá. Co bude dál?

Pokud nedostaneme odpověď, měla by ho televize žalovat.

Proč jste se vlastně rozhodli dotyčnou reportáž natočit?

Neumím si představit, že bychom ji netočili. Bylo zde podezření, že Andrej Babiš využil příležitosti, aby nemusel platit daně. Pokud ministr financí, který bojuje proti daňovým únikům, se sám objeví v podobné kauze, musíme se tím jako veřejnoprávní televize zabývat.

V reportáži jste zopakovali, co se do té doby psalo. Vedli jste nějakou debatu, zda má význam to vysílat?

Když jsem před časem slyšel, že Andrej Babiš nakoupil dluhopisy za vysokou částku, zadal jsem redakci se tím zabývat. Abychom zjistili, zda na to měl. Mezitím o tom napsalo Echo 24, pro nás to bylo nepříjemné. Ale i přesto si nemyslím, že bychom udělali stejnou práci.

Bylo pár dnů před platností zákona, zvaného lex Babiš, a my jsme udělali jistý souhrn problémů, kterým musí Andrej Babiš čelit. Spočítali jsme, kolik získává Babišův Agrofert peněz ze státních zakázek, kolik má státních dotací a jiných podpor, tedy o kolik by vlastně přišel peněz, pokud by jeho majitel a zároveň ministr financí nějakým způsobem nenaložil se svým majetkem v souladu se zákonem. Je třeba vzít v úvahu i to, že až do té doby se tím problémem zabývaly jen malé servery; média Andreje Babiše, zabírající velkou část trhu, o něm mlčela.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].