Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Na panáka s majorem Zemanem

Seriál Svět pod hlavou se snaží skloubit zábavu s jiným pohledem na pozdní socialismus

Konec dětských her. Venku čeká normalizace. • Autor: Nikolas Tušl
Konec dětských her. Venku čeká normalizace. • Autor: Nikolas Tušl

Přebírání úspěšných zahraničních televizních formátů se může zdát snadným receptem na úspěch, kdy osvědčená formule nahradí rizikovou nutnost vymýšlet vlastní nápady. Obtížnost této disciplíny však ukazuje třeba poměrně nedávná česká verze britského seriálu Kancl, jíž se takřka podařilo zahubit trapný humor předlohy vyprávějící o bídě kancelářského prostředí a jeho šéfů.

O zahraniční vzor se opírá i od ledna běžící seriál Svět pod hlavou, který vychází z britského Life on Mars. V podání České televize se hrdina propadne do normalizace roku 1982 a musí vyřešit, co to všechno znamená a zda je vše sen, kóma, nebo něco jiného. A přes nejednoznačný začátek se tentokrát ukazuje, že seriál scenáristy Ondřeje Štindla může být i víc než slušnou adaptací. Nesnaží se být jen retro atrakcí jako většina filmů i pořadů o předlistopadové minulosti, ale zkouší nové cesty, jak ukázat tísnivou realitu pozdního socialismu.

Co by kdyby

Life on Mars si název vypůjčil z písně Davida Bowieho, která zněla v rádiu, když se hrdina po autonehodě propadl do minulosti. Když BBC před deseti lety seriál uvedla, diváky bavila estetika sedmdesátých let i dávno mrtvý svět „správných“ chlapů, kteří nejdou pro ránu daleko. Stejně tak fungoval kontrast mezi hyperkorektní současností a drsnou sexistickou minulostí, s níž se musel hrdina popasovat. Tu zastupoval jeho šéf ve zvonových kalhotách a kožené bundě. Popularity seriálu si všimli Američané, kteří pustili…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].