Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Gandalf v Čapím hnízdě

Respekt 46/2017

S názorem pana Kamberského v zásadě souhlasím, ale jeho výčet nemožných alternativ, zakončený ironickou otázkou, zda by snad Babiš měl udělat premiérem Feriho, mi přijde neúplný. Nabízí se další, zcela demokratická a konsenzuální alternativa: ANO vybere nekontroverzní osobu a Babiš požádá prezidenta, aby ji jmenoval premiérem.

Věřím, že za takových okolností by ANO sestavilo vládu s většinovou podporou i bez uchylování se k SPD nebo KSČM. Je to prosté a vzhledem k Babišovu stíhání by to v kultivované demokracii bylo považováno za samozřejmé. Nemožnost této alternativy nespočívá, na rozdíl od variant uvedených Kamberským, v politických technikáliích, např. volebních slibech ostatních stran, ale v patrné nedemokratičnosti strany ANO jako celku.

Jáchym Barvínek

Kolik věcí stačí k životu

Respekt 47/2017

Nemohu jinak než s trochou nadsázky reagovat na článek o minimalismu, který vyšel v minulém Respektu a bez přehánění mne zvedl ze židle, tedy přesněji z podlahy mého nového, až zenově minimalistického bytu, protože takový mainstreamový luxus, jako je židle, momentálně nevlastním.

Pocházím z jihočeského maloměsta, a když jsem se nedávno stěhovala do Prahy, stala jsem se z důvodu současného nárůstu cen bydlení minimalistkou zcela přirozeně. Spíše ale z nutnosti než z přesvědčení. Již při hledání vhodného podnájmu jsem se setkala s mnoha stoupenci nového trendu, kteří si povětšinou vystačili s matrací a počítačem v ložnici a skromnou dvouplotýnkou v chodbě suplující kuchyni. V momentě, kdy jsem začala svou novou životní éru v prázdné pražské 1+1, nezbylo než si položit onu otázku: kolik věcí stačí k životu?

Po necelém měsíci pospávání na jógamatce jsem se sice nerozhodla změnit si jméno, přesto bych našla dost paralel, které mě spojují s jedním z hrdinů vašeho článku. Například se dvěma páry kalhot jsem také nevystačila, protože oblečení prané a ždímané v ruce schne podstatně delší dobu než to prané v pračce. Pro nakupování nových věcí jsem si také vytvořila seznam, u kterého uplatňuji jednoměsíční lhůtu. Lépe řečeno, vždy počkám do další výplaty a poté zhodnotím, která z položek má největší prioritu. Impulzivní pořizování zbytečností jsem tedy zcela eliminovala.

Závěrem bych chtěla pouze říct, že minimalismus není jen trendy volbou bohatých, ale mnohdy také jedinou možností nás obyčejných lidí, kteří se z různých důvodů ocitáme znovu na startu. I přesto může být právě tento aspekt až svůdně atraktivní. Hovoříme totiž o předzvěstech úžasných nových začátků a jistě by bylo krásné nezaplnit si i další otevírající se kapitoly našich životů zbytečným harampádím (a to nejen v prostorech, které obýváme).

Veronika Hadová

Upřesnění

V minulém vydání jsme v rubrice Respekt uvedli, že Nadace Via v reakci na rasistické výhrůžky dětem ze ZŠ v Teplicích vyhlásila sbírku s cílem podpořit romské stipendijní programy. Tuto výzvu ovšem inicioval Ivan Gabal ve spolupráci s organizací Romea.

Za nepřesnost se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].