Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Velká hra prezidenta Si Ťin-pchinga

Úpadek Spojených států pozvedá na hlavní jeviště Čínu

Zatímco v USA jsou zprávy a analýzy posedlé každodenním cirkusem spojeným s Donaldem Trumpem, na opačné straně světa se právě odehrálo něco skutečně historického. Čína dala najevo, že samu sebe vnímá jako druhou světovou velmoc, jako stát schopný stavět se do pozice alternativy, či snad dokonce soupeře Ameriky.

To není můj názor založený na věštění z čajových lístků čínské politiky. Jedná se o jasně artikulovaný postoj čínského nejvyššího vůdce Si Ťin-pchinga. Ten minulý týden ve svém vystoupení před delegáty 19. sjezdu Komunistické strany Číny prohlásil, že Čína se nachází „na historické křižovatce“ a že vstupuje do „nové éry“. Ta bude typická tím, že se země stane „mocnou silou“ ve světě a bude sloužit jako model politického a ekonomického rozvoje. Zdůraznil, že čínský „politický systém (…) je velkým dílem“, jež nabízí „ostatním zemím nové možnosti“. Neopomněl připomenout, že jeho země bude žárlivě bránit vlastní zájmy a zároveň se stane světovým lídrem v záležitostech, jako je klimatická změna nebo volný obchod.

Od chvíle, kdy Čína v sedmdesátých letech opustila maoismus, určoval její základní filozofii Teng Siao-pching. Země se potřebovala učit od Západu, především od Spojených států, a integrovat se do existujícího mezinárodního řádu. Podle Tenga měla být její zahraniční politika skromná a nenápadná, země měla „lampu skrývat pod nádobou“ a „nechat věcem jejich čas“. Podle nynějšího prezidenta však teď nastala chvíle, kdy je říše středu připravena vstoupit na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].