Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DESPEKT

Respekt 42/2017

Ani to, že tato informace byla zařazena do kategorie Despekt, mi nezabrání v tom, abych vyjádřil svůj souhlasný názor s rozhodnutím v Praze 1 o omezení jízd na kole. Jsem přesvědčen, že pěší zóna, jak již sám název říká, má být určena pro pěší. Zde by chodci mohli nalézt poslední útočiště, když už byli téměř vytlačeni z chodníků cyklisty prohánějícími se kolem nich značnou rychlostí. Ti byli zase vytlačeni ze silnic dramaticky narůstajícím počtem aut a tato patová situace zřejmě nemá dobré řešení. Jedná se o jakýsi civilizační samopohyb směrem k bezohlednému pohodlí bez hranic. V tomto případě prohrává „ohrožený druh“ – chodec coby nejslabší článek, který se postupně stává obtížným faktorem brzdícím „provoz“ ve městě, jež mu kdysi patřilo.

Tento fenomén došel tak daleko, že je riziko projít v zamyšlení, to znamená bez neustálého sledování míjejících cyklistů, parkem bez hrozby střetu a maminky s malými dětmi musí nepřetržitě dávat pozor, aby jejich volně pobíhající dítě nebylo smeteno cyklistou, který si park zvolil jako příjemnou část své cesty.

Je také smutné vidět „budování“ cyklostezek tím způsobem, že se na chodník nakreslí bílá čára, přičemž chodcům se ponechá asi jedna čtvrtina z původní šíře chodníku a zbytek se mění na cyklistickou dráhu.

Rozhodnutí Prahy 1 tak pokládám za správné a vidím v něm první vlaštovku na cestě za umožněním dříve příjemného života chodců ve městě.

Tomáš Prokop

Doporučuji panu radnímu Burešovi navštívit v Itálii Parmu, Ferraru, Bolognu, Foligno a další města přátelsky nakloněná cyklistům. Myslím, že by po návratu z výletu přestal používat slůvko „zakazuji“. Chce to jen chtít, dívat se okolo sebe, nebát se zeptat a dobré věci a myšlenky převzít a aplikovat u nás.

Radimír Darda

Český idol

Respekt 40/2017

Děkuji vám za vaše stránky o Janu Třískovi. Líbily se mi. Napsali jste to věcně a to důležité. Vždyť život a vztahy se stejně naštěstí nemohou popisovat. A děkuji za hlubší pohled a snahu porozumět něčemu minulému – třeba divadlu, které žilo nadšením a snahou realizovat ty úžasné texty Čechova, Topola, Sofokla co nejvýš a nejblíž jim. Bez aktualizace, bez sentimentu, ale čelem a živě.

Marie Tomášová

P.S.: Jako hejska, provokatéra, kaz v systému – jak jej popisuje pan Just – Jana Třísku opravdu nikdo nevnímal.

Země, které není rozumět

Respekt 42/2017

Úvodní slovo Erika Taberyho v nejnovějším Respektu shrnuje naši společnost ve třech odstavcích. Krásně napsáno, bohužel obsah je spíš smutný.

Jiří Komárek

Velmi přesně. Média „vyvažují“ (pozvou někoho s jiným názorem) místo kritického zkoumání, které názory jsou oprávněné a které ne.

Jiří Vejražka

Já Evropu nikdy nevzdám

Respekt 42/2017

Děkuji Pavlu Teličkovi za roz­hovor. Je z toho dobře patrné, že názory pana Andreje Babiše jsou něco jako vanilková zmrzlina v létě.

Jakub Hromádko

OPRAVA

V článku Poklad jménem lithium v minulém čísle jsme chybně uvedli cenu akcií firmy EMH v librách místo v pencích. Kurz jsme zmiňovali hlavně kvůli tomu, že cena akcie od vstupu na burzu výrazně stoupla, což platí – z 10 pencí na začátku loňského roku na 45 pencí minulý pátek. Jde o firmu se sídlem v Austrálii, která kontroluje licence na průzkum těžby lithia na Cínovci.

Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].