Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Přestaňme mluvit o bláznech

My všichni Američané vypadáme jako padlí na hlavu

Je to nemocný člověk, vyšinutý člověk,“ prohlásil Donald Trump, když se pokoušel vysvětlit největší masovou vraždu střelnou zbraní v dějinách USA. Tento názor slýcháváme opakovaně, po každé další tragédii. Ve skutečnosti je to ale výmluva, překrucování faktů, hra na slepou bábu.

Neexistuje jediný důkaz, že by byl střelec z Las Vegas šílený. (Raději ho nechci jmenovat a poskytovat mu tak publicitu, byť posmrtně.) Pokud je známo, nikdy se nepotýkal s psychickou chorobou, ani si u něj nikdo nevšiml chování, jež by tomu nasvědčovalo. Byl to jednoduše zlý člověk, nebo aspoň člověk, který se něčeho skutečně zlého dopustil. Pokud definujeme pokus připravit nevinného člověka o život jako šílenství, pak je šílený každý vrah. Pokud tomu tak ale není, musíme si přiznat, že se jedná o prázdný termín, který nijak nepomáhá problému porozumět.

Rychlý odkaz na mentální chorobu ve skutečnosti diskusi křiví. Zaprvé poškozuje lidi, kteří duševními chorobami opravdu trpí. Ti ve skutečnosti k násilí nejsou nijak vysoce náchylní, častěji se stávají oběťmi násilí než jeho pachateli. A pokud někteří z nich násilné sklony mají, poškozují častěji sami sebe než ostatní. Psychická onemocnění mají užší souvislost se sebevraždami než s vraždami.

Zadruhé, obrátit pozornost okamžitě k „postižení“ vraha a nábožně se dovolávat zlepšení psychiatrické péče je nejčastěji pokusem o odvrácení pozornosti od skutečného problému: zbraní. (Je to také neuvěřitelně cynické, protože politici, kteří tuto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].