Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Youtuber Kovy: Politika přece není jen pro dospělé

S youtuberem Kovym o internetové generaci, nevolitelných politicích a rozstřelu s Jeanem-Claudem Junckerem

Kovy • Autor: Milan Bureš
Kovy • Autor: Milan Bureš

Jak je možné se v konkurenci kolegů zaměřených na konzum a počítačové hry prosadit u mladého publika s politikou?

Může to být síla impulzu, který mě donutí natočit video. Nedávno to byl případ Andreje Babiše, který se objevil ve slavné Kazmově One Man Show na Stream.cz. Mladí lidé psali, že Babiš je vtipný a „že je úplně jedno, jaký je politik, hlavně že je s ním sranda“. Viděli Andreje Babiše jako komika, ne politika. Chtěl jsem jim vysvětlit, co vše udělal – že je podezřelý z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo a z manipulace s dluhopisy – a o čem to vypovídá v souvislosti s jeho dřívější pozicí ministra financí.

Jak byste popsal smysl vašich videí?

Mnoho mladých lidí a dětí přebírá názory rodičů a v poslední době také internetových influencerů. Kdybych udělal úplně lživé video, kde bych čerpal informace jen z konspiračních webů, je jasné, že spousta lidí by mou práci považovala za pravdu. Nepřišlo by jim na tom nic divného, nic by si neověřovali. A přesně proto se snažím říkat, aby se o témata sami zajímali, zjišťovali si informace a na základě toho si vytvořili svůj názor. Nechci nikoho přesvědčovat o svém názoru, ale o tom, že má smysl o věcech přemýšlet. A chci ukázat, že politika není určená jen pro dospělé, jak bylo naší generaci často vtloukáno.

Jak vnímáte klasická média?

Nevyrostl jsem jen v prostředí internetu a smartphonů a nejsem úplně odtržený od jejich konzumace. Občas se ke mně dostanou noviny, a když jsem u rodičů, zapnu si večerní zprávy. Mám pocit, že v Česku je pořád poměrně dost kvalitních novinářů.

Mohou dnes třeba tištěné noviny ovlivnit názory mladé generace?

Těžko říct, co by to muselo být za projekt. Mladí lidé jsou zvyklí konzumovat informace ve formě videa, i pro mě je to nejjednodušší a nejpřirozenější model. Nedokážu si představit zprávu, kvůli které by někdo na gymnáziu nebo na odborném učilišti vyšel na ulici a koupil si noviny.

Co dělají novináři špatně?

Nebaví se dostatečně s mladou generací. Nezajímají se o to, co zajímá teenagery nebo děti. Přitom by stačilo se zeptat.

Není koho volit

Oslovují vás i politici? Žádají vás o podporu v kampani?

Přemýšlím, kdo mě ještě neoslovil. Bylo jich fakt hodně.

A plánujete se zapojit?

Nechci pomáhat žádné politické straně. Moje role je přece úplně jiná: plánuji před volbami video, kde budu mluvit o tom, jak je důležité k volbám chodit, že si mají lidé udělat volební kalkulačku, pročíst články o tom, co se v poslední době okolo nich dělo. Ale rozhodně nebudu říkat, ať volí nějakou konkrétní stranu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].