Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Němci za branami

Radimu Jančurovi a jeho RegioJetu přibyla nová a tvrdá konkurence

Když majitel firmy RegioJet Radim Jančura v uplynulém týdnu veřejnosti líčil, jak kvůli většímu místu pro nohy cestujících vyhazuje čtyři sedačky ze svých proslulých žlutých autobusů, protože čelí nástupu smrtelně nebezpečné konkurence ze strany autobusů zelených, firmy FlixBus, otočilo se kolo dějin. Jančura je zdatný obchodník a tvrdý soupeř, což v průběhu posledních třinácti let pocítili snad všichni jeho rivalové v autobusové branži. Zároveň z gruntu změnil kulturu zdejšího cestování a ostatní dopravci se vyšším nárokům museli chtě nechtě aspoň trochu přizpůsobit. Takže v případě Jančury platilo (a platí), že na konkurenci firem zákazník jenom vydělává.

Teď ovšem jeho RegioJet narazil na někoho stejně dravého a stejně tvrdého. Německá firma FlixBus, která v polovině srpna rozjela v Česku vnitrostátní dopravu, si dala vcelku nepokrytě za cíl přetáhnout podstatnou část Jančurových pasažérů k sobě. Jančura slibuje, že se nedá. Soupeření v autobusovém světě  se tedy opět zostřilo, mají se cestující radovat ještě víc než dřív?

Někdo sem jede

Jančurův RegioJet je největším tuzemským autobusovým dopravcem na linkách mezi krajskými městy, ovšem do monopolu má daleko. Majitelova varovná slova o tom, že „pokud s FlixBusem prohrajeme, pak teprve čeští zákazníci uvidí, jak vypadá skutečný monopol“, je možné brát jako součást konkurenčního boje. Podobné obavy ale zaznívají i z Německa. To souvisí s tím, jak dopravní obr FlixBus vznikl.

Firma začala fungovat v roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].