Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Za lidovce menší

Proč je předčasné pohřbívat spolupráci lidovců a Starostů

Koalice lidovci a Starostové je prý v ohrožení. Podle výzkumů veřejného mínění totiž nepřekračují deset procent, což v našem volebním systému znamená, že by se nedostali do sněmovny. Dvě strany v koalici musí získat dvakrát pět procent, což je ještě důsledek nesmyslného volebního zákona, který prosazovala ODS a ČSSD v časech opoziční smlouvy. Množí se výzvy, aby se koalice zrušila, protože lidovci sami v klidu překročí pětiprocentní hranici. Je tedy spolupráce křesťanských demokratů a Starostů věcí minulosti? Rozhodně ne.

Politika podle preferencí

Že jde o riskantní projekt, se vědělo od začátku. Obě strany mohly z pasti uniknout trikem, a sice že by se neoznačily za koalici, ale volební stranu. Místo toho zvolily nebezpečnější cestu (stačilo by jim jen pět procent), a všichni, kdo varují, že to může dopadnout špatně, mohou mít pravdu. A nemusí.

Kdo si neobuje boty lidovců a Starostů, těžko může radit, co mají dělat. Ale jejich přístup je nejen sympaticky sebevědomý, je i projevem dobrého čtení politické situace. Lidovci by se zřejmě skutečně snadno dostali do sněmovny, ale pro stranu s pěti šesti procenty to nemusí být žádné terno. Pokud bychom vyšli ze stávajících preferencí, čekala by je varianta malého apendixu ve velké vládě ANO. To by znamenalo, že strana Andreje Babiše by si díky většině ministrů prosazovala v kabinetu vše. Lidovcům by pak zbyla jen riziková stafáž. Zůstat v opozici s „pětiprocentním“ počtem poslanců také není zrovna šance na zajímavou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].