Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Profimedia, UPPA News
Autor: Profimedia, UPPA News

DŮM

Afrika v Londýně

Pavilon Serpentine je drobná experimentální stavba, která každý rok vyroste v Kensingtonských zahradách v Londýně. Letos je to přístřešek na půdorysu elipsy, subtilní ocelová konstrukce je pokrytá jemnou strukturou dřevěných latí. Déšť stéká po střeše do středu pavilonu a vytváří malý vodopád a pocit kontaktu s živly. Zajímavá je vždycky nejen stavba sama, ale i výběr autora. Letos je to Diébédo Francis Kéré, rodák z Burkina Fasa, který přináší africkou inspiraci. Například stěny v indigově modré, kterou si v jeho rodné vesnici oblékají ve svátek. A také překvapivý vzkaz: Nejzajímavější architektura teď vzniká právě v Africe.

ČLOVĚK

Hubert de Givenchy • Autor: AFP, Profimedia
Hubert de Givenchy • Autor: AFP, Profimedia

„Krásné šaty mohou udělat se životem ženy tolik věcí. Mohou do něj přinést štěstí.“

Devadesátiletý Hubert de Givenchy, módní návrhář a poradce Audrey Hepburn, Jackie Kennedy i vévodkyně z Windsoru. Minulý týden zahájil bilanční výstavu, kterou si sám připravil v muzeu ve francouzském Calais. Citoval jej The Guardian.

VĚC

Vzdušné lenošení

Pohovka Lamzac je vlastně pytel. Do něj se nabere vzduch, ne z vlastních plic, ale ten, který je všude kolem. Zaváže se a už je možné lenošit – na pláži, na zahradě i na parkovišti. Navrhl ji designér Marijn Oomen pro nizozemskou firmu Fatboy, pozornost získal už loni a na letošní léto jí bude ještě víc. Firma totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].