Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kadeřnice! Jste to vy, kdo pečuje o duševní zdraví populace. Nabízíte psychoterapii v ceně přelivu, dokážete zároveň stříhat a poslouchat, pochopíte, nesoudíte. Vašemu odrazu v zrcadle se dá říct všechno. Proto jsme vás jako první chtěli informovat o novém trendu. Nazývá se buzz cut neboli dohola. Holicí strojek seřízený na tři milimetry, to je řešení každého problému. Vlasy budou hned pryč, a když to trochu okecáte, budou mít zákaznice pocit, že začaly nový život.

Spustila to, jak jinak, Cara Delevingne, asi nejsledovanější modelka dneška, když se s holou hlavou nastříkanou stříbrně objevila na Met Gala, tedy velkolepé charitativní akci Metropolitního muzea v New Yorku. Ale jsou tu i další prominenti: zpěvačky Katy Perry a Halsey, herečka Keke Palmer – její ježeček je nabarvený narůžovo – a Amandla Stenberg a Kristen Stewart. Jako by se letos na jaře po sociálních sítích šířily vši.

Ale to právě ne. Důvody jsou psychologické, sociální, filozofické – kdo by to do těch holek řekl. Cara Delevingne napsala na Instagramu: „Jsem unavená tím, jak nám společnost pořád předepisuje, co je krása. Svlíkni si šaty, sundej make-up, ostříhej si vlasy. Zbav se materiálního majetku.“ Může se zdát zvláštní, že tohle říká dívka, která je nejmocnější marketingovou zbraní módního průmyslu. Ale dostala 2,6 milionu lajků. Halsey pro módní server Nylon zase hovořila o souvislosti vlasů a rasismu. I když jsme to úplně nepochopili, tleskáme.

Ovšem i obyčejné youtuberky, které si teď ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].