Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Matka vlasti?

Češi mají Karla IV., otce vlasti. Nemají ale taky Marii Terezii, matku vlasti? Karel IV. se narodil v Praze Lucemburkovi a Přemyslovně, vyrůstal ve Francii, mluvil zřejmě německy, vládl z Prahy. Marie Terezie se narodila a žila ve Vídni, v té době rovněž našem hlavním městě, mluvila francouzsky a německy. V Praze byla korunována.

Čeští historici ale upozorňují, že úvahy o národnosti nebo jazyku jsou ve 14. i 18. století nesmyslné. Pohled na rakušáctví Marie Terezie a tedy z českého pohledu cizost vznikl účelově v době, kdy se Češi potřebovali od monarchie distancovat. V té době sami sebe přesvědčovali, jak byli v monarchii cizorodým a utlačovaným prvkem. A jak i monarchie je pro nás cizí.

Znalci dějin ale obvykle zpozorní, když se mluví na téma monarchie vs. Češi. Původ obyvatel zemí Koruny české v 18. století byl příliš pestrý, abychom mohli jednoduše mluvit o Češích. Němčina sloužila v monarchii jako dnes angličtina v Británii, tedy k praktickému dorozumívání, nikoli jako poznávací znak národnosti. Také záleželo na sociálním původu, který se s rozvíjejícím se kapitalismem a bohatnutím komplikoval. Jediným srozumitelným dělítkem tak bylo náboženství, jež bylo národnostně promíšené. Obětí habsburské rekatolizace byli Češi i Němci.

Je evidentní, že nechuť k monarchii měla své opodstatnění. Císař František Josef I. podcenil tep doby a trestuhodně přehlížel ambice ekonomicky důležitých českých zemí na minimálně stejné postavení, jaké se dostalo Maďarům. Mladší, moderně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].