Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Macron a Schulz tankují eurosuper

Francouzský prezidentský favorit v sobě skrývá riziko, ale jiné, než si myslíme

Před časem jsme na tomto místě napsali, že nám za hranicemi zjevně roste nový strašák: Martin Schulz a představa, že po zářijových volbách stane v čele Německa. Část české politické scény tehdy mírně hystericky reagovala na Schulzovu nominaci kandidátem německých sociálních demokratů na post kancléře. Jednička pražské kandidátky ODS Jana Černochová o něm prohlásila, že je to „demagog, revolucionář a nevzdělanec“, který by byl pro „Německo i EU katastrofou“.

Teď se ale tento strašák ještě zvětšil. První kolo prezidentských voleb ve Francii vyhrál Emmanuel Macron, což zahraničního experta ODS Jana Zahradila vedlo na Facebooku k verdiktu, že až začne EU „šéfovat tandem Macron-Schulz, bude to ten nejlepší argument pro to držet se od evropského jádra stranou“. Otázka je tedy jasná: co by znamenal nástup dvojice Macron-Schulz pro Evropu?

Trocha pedagogiky

V případě francouzských voleb neplatí stejný „luxus“ jako u německých, tedy že jde o soutěž mezi dvěma demokratickými politiky, po níž zůstane tak jako tak uměřená, dobře spravovaná země.

Francouzi volí mezi demokratem a radikální političkou, která systém liberální demokracie podepřený tržní ekonomikou považuje za zdroj zla a v souladu s tím nabízí agendu, jež neguje všechno, čeho západní Evropa ve svých poválečných dějinách dosáhla. Od rovného postavení před zákonem přes svobodnou výměnu zboží a myšlenek až po právo občanů Unie považovat celý její prostor za protažení svého vlastního prahu. Pokud by Marine Le…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].