Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Povedený czexit

Koruna je volná a posiluje, Češi jsou za experty

Co se slíbilo, to se také stalo. Koruna od čtvrtka volně plave a podle plánu také posiluje. Za první dva dny zhruba o padesátník, a to bez velkých výkyvů, což ve světě vzbudilo příznivé reakce.

Dobrý dojem z akce nazývané někdy jako czexit pramení ze špatné zkušenosti Švýcarska, kde kurz předloni při uvolnění franku vyletěl o 40 procent. Česká národní banka proto na rozdíl od Švýcarska netajila, kdy chce měnu uvolnit, a využila minulý týden hned první možný termín.

ČNB nyní podle guvernéra Jiřího Rusnoka nechá korunu volně plout, aby si sama našla svoji novou „rovnovážnou hladinu“. Toto hledání může ještě vést k rychlým pohybům oběma směry, protože korunu v naději na její posílení nakoupilo velké množství zahraničních spekulantů, proto se s ní nyní bude hodně obchodovat. Rusnok upozornil, že ČNB znovu zakročí, pokud by se kurz dostal do nežádoucích extrémů v kterémkoli směru, ale že by na trhu už raději nezasahovala.

Čeští ekonomové zatím nemění odhady, podle nichž by koruna měla letos mírně posílit. Průměrná předpověď pro konec roku je 26,20 korun za euro. Od ČNB se čeká, že se bude snažit udržovat kurz zhruba mezi 25 a 28 korunami.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].