Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Dívka z fotografie

Našli jsme v USA ženu, jejíž tvář se stala symbolem holokaustu českých Židů

Dívka z fotografie Jana Lukase, výřez
Dívka z fotografie Jana Lukase, výřez
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Schopnost fotografie zachytit jedinečnou dějinnou chvíli nás fascinuje a francouzská agentura CAPA na tom svého času postavila skvělý seriál Sto fotografií století. Jeho kouzlo spočívalo mimo jiné v detektivních schopnostech tvůrců najít po letech aktéry snímků a ikonickým momentkám dodat příběh. V Česku podobný cyklus nemáme, ačkoli má u nás dokumentární fotografie silnou tradici a snímků, které se staly symboly událostí své doby, by se také pár našlo.

Jeden z těch nejsilnějších pořídil v březnu roku 1943 v jednom pražském bytě reportér Jan Lukas. Pojmenoval ho Před transportem. Je na něm dvanáctiletá dívka v kabátě s našitou židovskou hvězdou, ve tváři má výraz, který se dá jen těžko popsat slovy. Co znamená cesta do Terezína, na kterou se s rodinou chystala, tehdy Vendula Voglová ještě tušit nemohla, ale v jejím pohledu jako by se už odrážely hrůzy, které měly přijít.

I proto se fotografie stala jedním ze symbolů holokaustu českých Židů. A když před čtrnácti lety otvíralo ve Washingtonu své brány Muzeum holokaustu, použilo ji do svých propagačních materiálů.

U nás ovšem jen málokdo věděl, že Vendula válku přežila. Dnes je jí skoro devadesát let a žije pod jménem Wendy Old na východě Spojených států. O své minulosti donedávna nevyprávěla ani svým dětem a vnoučatům. „Nechtěla jsem si to připomínat,“ říká.

Kolega Ondřej Kundra paní Old přesvědčoval několik let, že její vzpomínky mají jedinečnou hodnotu, až letos svolila. Nechtěla se nechat vyfotografovat, takže v paměti nám nadále zůstane jako dvanáctiletá dívka. Ale její snímek získává svůj příběh, který si můžete přečíst v rubrice Téma.

A z aktuálního čísla bych vás rád upozornil ještě na materiály věnované prezidentským kandidátům. Minulý týden se do soutěže o nejvyšší úřad přihlásil bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Jeho důvody, názory a plány zkoumá Tomáš Brolík. A protikandidát Michal Horáček, který už několik měsíců objíždí zemi, v rozhovoru vysvětluje, co se o sobě a Česku během kampaně dozvěděl.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,
příjemné čtení vám přeje

Petr Třešňák,
zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 14/2017 pod titulkem Dívka z fotografie