Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Rusko chce rozvrátit Západ

Proč by Trump pomáhal Putinovi dosáhnout jeho cílů?

Když si dáme dohromady to, co Donald Trump říkal v kampani, jeho tweety a koho kam jmenuje, můžeme si udělat představu o jeho zahraniční politice. Budoucí prezident důsledně naznačuje, že chce vyjít vstříc Rusku a k Číně se chovat přísně. A přitom je to skoro úplně naopak. Mezinárodní systém vedený Amerikou Číně spíše vyhovuje. A Rusko se snaží jej zvrátit.

Je paradoxní, že Mitt Romney nebyl jmenován ministrem zahraničí právě v době, kdy se potvrdil jeho klíčový názor na zahraniční politiku. V roce 2012 pronesl Romney známý výrok: Rusko je „geopolitický protivník Ameriky číslo 1“. Prezident Obama se tomuto tvrzení vysmál a jiní – včetně mě – se domnívali, že to Romney přehnal. My jsme se mýlili, Romney měl pravdu.

Obama svůj nesouhlas s Romneym odůvodnil tím, že Rusko je „regionální mocnost“ a jeho ekonomika upadá. Postavení Ruska, kterému se od roku 2012 daří ještě hůř, tím popsal přesně. Ruská ekonomika za dva roky opravdu oslabila. The Economist uvedl, že v uplynulém desetiletí stouply výdaje státu z 35 procent HDP na šokujících 70 procent. Rubl se zřítil. Veřejný dluh Ruska dnes agentura Moody’s označuje za podřadný.

Pohled Číny na svět je v podstatě neškodný.

Za Putinovy vlády však Rusko našlo způsob, jak se – navzdory své ekonomické slabosti – geopoliticky prosadit. Dokázalo to efektivním využíváním svých předností, jako jsou stále mohutné ozbrojené síly a tajné služby, stejně jako možnost veta v Radě bezpečnosti OSN.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].