Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nový úkol Jiřího Langa

Dvě verze bleskové výměny šéfa Národního bezpečnostního úřadu

Posila, nebo riziko? (Jiří Lang) • Autor: Milan Jaroš
Posila, nebo riziko? (Jiří Lang) • Autor: Milan Jaroš

Bývalý dlouholetý šéf BIS Jiří Lang se vrací do tuzemské zpravodajské komunity. Celkem překvapivě byl vládou i poslaneckým výborem pro bezpečnost schválen do funkce ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Důvod nečekané a bleskové změny (kterou poslanec Bohuslav Chalupa /ANO/ přirovnává k nedávné překotné a neprůhledné policejní reformě) je vykládán ve dvou verzích. Oficiální i neoficiální. A přináší znepokojivou otázku: nebyla jmenováním Langa do pozice šéfa NBÚ porušena hranice, daná servisním postavením BIS vůči výkonnými pravomocemi vybavenému NBÚ?

Až na Hrad

Oficální verze je jednoduchá. „Jiří Lang je zkušený muž, který bude zárukou pro práci NBÚ,“ říká premiér Bohuslav Sobotka. Ke změně došlo nyní a rychle proto, že se rychle mění bezpečnostní tvář světa a dosavadní šéf NBÚ Dušan Navrátil bude budovat nový čtyřsetčlenný tým, který se má věnovat kybernetické bezpečnosti. Má to logiku, zárodky týmu vznikly už před třemi lety právě na NBÚ. „Cítím, že to je moje dítě, a je mojí povinností a srdeční záležitostí dovést ho k dospělosti,“ říká Dušan Navrátil, který vedl NBÚ deset let.

Až na Bohuslava Chalupu nevidí v bleskové změně problém ani poslanci, kteří ve čtvrtek Langovo jmenování posvětili. „O změně jsem se dozvěděla až z médií, to je od vlády neférové. Ale panu Langovi věřím a nevidím ve jmenování žádný problém,“ shrnuje postoj bezpečnostního výboru jeho členka Jana Černochová.

Zpravodajská komunita si není tak jistá. Neoficiální výhrady,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].