Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nechci slevu zadarmo

Brno upozornilo na fakt, že zdejší mobilní operátory je možné tlačit ke snížení cen

Sto deset za neomezené volání a k tomu neomezená data za sto dvacet. Tarif snů dohromady za 230 korun. Zdálo by se, že brněnský politik Svatopluk Bartík nemá důvod si na svoji smlouvu u Vodafonu stěžovat.

Přesto se minulý měsíc pustil s operátory do boje. Na svoji smlouvu si nestěžuje, ale rád by jednoho dne vymohl podobné ceny pro celou republiku. Napoprvé narazil, ale blahobytné provozovatele mobilních sítí dostal evidentně do úzkých a do budoucna není bez šance.

Politik má čas

Bartík je radním městské části Brno-střed a za volání platí málo, protože má služební mobil. Množstevní sleva pro větší zákazníky je běžnou věcí v mnoha odvětvích, tady ale v porovnání s běžným tarifem za 749 korun jde přece jen o nečekaně velký skok. „Neznám odvětví, kde by byly tak velké cenové rozdíly mezi cenou pro velkoodběratele a normálního klienta,“ podivuje se Bartík.

Po měsících příprav proto postavil operátory v listopadu před neobvyklou výzvu. Když po nás chcete jen 230 korun (bez DPH), nabídněte něco podobného i pro 90 tisíc našich občanů – s odůvodněním, že radnice je zodpovědná mimo jiné i za kvalitní spoje v obci a že podobné slevy jiná města či vesnice vyjednávají třeba u elektřiny nebo u plynu.

„Nejsem komunista a chápu, že když kupuju auto jednou za pět let, tak asi zaplatím víc než někdo, kdo jich kupuje deset do roka. Ale ta diference musí být spravedlivá a u tarifů spravedlivá rozhodně není,“ prohlašuje Bartík, nezávislý kandidát za hnutí Žít Brno.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].