Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo varoval tatu?

Inspekce má druhou šanci objasnit, zda policejní prezident zradil, nebo nezradil svůj sbor

Tuhý a Laube • Autor: Milan Jaroš
Tuhý a Laube • Autor: Milan Jaroš

Asi jen zasvěcenci si vzpomenou, že Jana Jabůrková byla v letech vlády Petra Nečase (2010–2013) tiskovou mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, a jen o trochu víc z nás si pamatuje, že tutéž funkci vykonávala posléze pro úřednickou vládu Jiřího Rusnoka. Asi by to nebylo nutné připomínat, kdyby Jana Jabůrková nebyla – podle nových informací – možnou spojnicí v případu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který je v současné době prověřován kvůli podezření, že svého času konspiračním telefonem varoval majitele olomoucké společnosti Tesco SW před připravovanou policejní razií.

Hluboká konspirace

Začněme od konce příběhu. Generál Tomáš Tuhý čelí už dva měsíce veřejně vyslovenému obvinění, že minimálně jednou zradil policejní sbor a snažil se pomoci lidem podezřelým ze zločinu. A že se navíc snaží náhle zahájenou „reorganizací policie“ zlikvidovat jednotku, která jeho údajnou klientelistickou symbiózu svým vyšetřováním rozkrývá. Důkazy, které dnes už bývalí šéfové dnes rovněž bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a státní zástupci z Olomouce zatím pro svá tvrzení přinesli, jsou v tuto chvíli dost nejasné a nesrozumitelné, nicméně čerstvá zjištění kolem možné role Jany Jabůrkové mohou dodat smysl některým alternativám případu.

Pro orientaci v případu je nutný skok do minulosti. Konkrétně do června 2013, kdy ministerstvo pro místní rozvoj oznamuje podpis smlouvy s olomouckou firmou Tesco SW na provozování počítačového monitorovacího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].