Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Muž, který nebyl

Co přináší nový šéf BIS Michal Koudelka

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Rezidenční zahrada velvyslance USA ten den přetékala desítkami osobností českého veřejného života. Bylo 4. července a ve stínu vysokých stromů postával v hovoru s několika dalšími lidmi nenápadný padesátník, který sem tak jako oni přišel na oslavu Dne nezávislosti. Když k němu přistoupil novinář, nedal najevo vůbec žádné překvapení. „To jste si mě musel s někým splést,“ odpověděl na dotaz, za jak vážné považuje jako šéf zdejší kontrašpionáže aktivity ruských špionů na českém území. Jeho klid a jistota byly tak nakažlivé, že navzdory stoprocentní informaci o jeho identitě mu skoro nešlo nevěřit. Ale omyl to nebyl. Minulý týden usedl dlouholetý šéf kontrašpionáže BIS Michal Koudelka do křesla ředitele civilní tajné služby. Jeho obličej otiskla všechna média a skrývat se teď už nejde.

Zamést stopy

K výbavě dobrého zpravodajce patří nezanechávat za sebou žádné dohledatelné stopy. A Michal Koudelka ovládl tohle umění dokonale: ve veřejných zdrojích o něm za posledních dvacet let není jediná zmínka. Že někdo takový existuje, vyšlo veřejnosti najevo, až když premiér Bohuslav Sobotka nedávno potvrdil, že s ním počítá do čela BIS. Do té doby Koudelku znali kromě několika ne si tím úplně jistých novinářů jen jeho kolegové a pak ti, o něž se on sám zajímal: v posledních letech především ruští a čínští špioni.

Kontrašpionážní odbor, který Koudelka vedl od roku 2006, měl za úkol mapovat jejich aktivity na českém území, a když závažným způsobem ohrožovali bezpečnost Česka,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].