Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Nepomáhejme teroristům

Jak se vyrovnat se stále častějšími útoky a neposilovat přitom Islámský stát

Už bylo dost politických řečí, teď již musí přijít činy! Tak zní asi jedna z nejčastějších reakcí na čím dál hojnější teroristické útoky v Evropě. Občas i někdo dodá, jaké činy mají přijít. Uzavření hranic, posílení armády v ulicích, preventivní zavírání muslimů a podobně. S voláním po takových krocích je ale třeba být opatrný. Jak správně napsal šéfredaktor francouzského listu Le Monde, cílem Islámského státu je rozpoutat rozséváním strachu občanskou válku. Pokud by se to podařilo, měli bychom skutečně vážný problém.

Náročné pátrání

Všichni si klademe otázku, jak porazit teroristy a jak zastavit Islámský stát, který je inspiruje. Jsou tu především dvě cesty, jak toho dosáhnout – jednu mají v rukou ozbrojené složky, druhou my všichni.

Pokud jde o terorismus páchaný na území Evropy, připomínají téměř všichni experti, že smést ho zcela z povrchu zemského je téměř nemožné. Když tedy říkají, že je třeba se připravit na možné další útoky, není to cynismus ani pohrdání ztrátami na lidských životech, ale upřímný popis reality.

Profily útočníků jsou si většinou podobné, jde o lidi, kteří prošli či procházejí nějakým traumatizujícím zážitkem a chtějí ho překonat velkým činem. Řada atentátníků se původně vůbec necítila být věřícími a radikalizovali se během několika měsíců před teroristickým činem. Ostatní jsou často kriminálníci, kteří mají rádi násilí a útoky ve jménu islámu jim mají dát jen vyšší smysl. Společným jevem je pak nenávist k systému, který viní za své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].