0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Jeden den v životě9. 7. 20164 minuty

Na MS ve frisbee

Štěpán Materna
Autor: Ondrej Bouska

Asistent trenéra mě jemně budí s tím, že v hotelové jídelně je již nachystaná snídaně. Pokud ale chci, mohu si předtím ještě zaplavat v bazénu. Po vydatné a nutričně vyvážené snídani následuje krátká masáž a… ba ne. Krátce po osmé mi ve stanu zazvoní budík. Beru si kartáček na zuby, pytlík čaje a mokrou trávou se šourám ke společné místnosti s kuchyní.

Cestou se usmívám na rozespalé spoluhráče. Vím, že se klukům honí hlavou to samé, co mě – 11.30 USA, 15.30 Austrálie. Dva zápasy proti světové špičce ultimate frisbee. Nejspíš dostaneme kotel, ale chceme odehrát maximum. Nejen kvůli půlroční přípravě, ale i kvůli více než dvěma stům podporovatelů, kteří nám na mistrovství světa přispěli na Hithitu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jakkoli představuje frisbee pro řadu lidí jen rekreační zábavu, kolektivní sport ultimate má více než padesátiletou historii a ambice stát se již za osm let součástí olympiády. Hraje se s plastovým diskem na užším fotbalovém hřišti. Úkolem je dopravit disk pomocí přihrávek do soupeřovy koncové zóny. Na letošní mistrovství se do Londýna sjely asi tři tisíce sportovců z více než čtyřiceti zemí. V pěti různých kategoriích postavili 113 týmů, Česká republika tři z nich: mužský, smíšený a ženy nad třicet let.

Autobus nás v kempu vyzvedne v 9.35, rovnou se přesunujeme do hlavní arény, kde hraje český smíšený tým s Kanadou. Proti úřadujícím mistrům světa našim moc šancí nedáváme, ale chceme je podpořit. Zápas je celkem vyrovnaný, a Češi se dokonce ujímají vedení. To už se však přesouváme na naše hřiště, v kopačkách, dresech, připraveni k rozcvičce.

Pomalu se dostáváme do tempa, když kolem nás prochází dobře naladěný americký tým. Tváříme se jakoby nic, ale většinu z nás trochu mrazí, když na vlastní oči vidíme výběr těch nejlepších hráčů světa, proti kterým budeme za chvíli hrát.

Těsně před zápasem se dozvíme, že český mixový tým se postaral o senzaci, když Kanaďany těsně porazil 15:14. Dodává nám to odvahy. Držíme se v kruhu za ramena, na zemi máme českou vlajku a po krátké motivační řeči začneme zpívat. Ne hymnu, ale Píseň proti trudomyslnosti z Dobytí severního pólu. To je naše hymna i pokřik pro tento týden.

Sen o další senzaci se rozplývá velmi rychle. První a jediný bod dáváme na 1:3 dlouhou přihrávkou. Náš útok sice občas vypadá docela dobře, kromě evidentní fyzické převahy soupeře jsme ale konfrontováni s ohromným psychickým tlakem, kupíme nevynucené chyby. Zaregistrujeme tým z českého mixu, snad bychom byli radši, kdyby u toho nebyli. Výsledek 1:15 je o dost horší, než jsme čekali. Jak se ale ukáže později, kromě Japonců Američanům žádný soupeř nedokáže dát více než osm bodů a naši kategorii vyhrávají a letos jednoznačně ukazují, že je od zbytku světa dělí rozdíl jedné třídy.

Po zápase společná fotka a krátké zhodnocení hry. Mohli jsme hrát lépe, nejlepší ale bude, když na tuhle záležitost aspoň pro dnešek zapomeneme. S Austrálií bychom měli mít šanci na lepší výsledek. Do té doby se musíme stihnout najíst, odpočinout si a uvařit si kafe.

Úvod zápasu se nám však příliš nepodaří ani proti Austrálii, poločasové skóre korigujeme jen na 2:8. Strach z dalšího fiaska nás ale probere a do druhé půle nastupujeme s úplně jinou energií. Konečných 7:15 již vypadá lépe, hřiště opouštíme se vztyčenou hlavou.

Po sprše ještě zkoukneme poslední zápasy dne, pak už nasedáme do autobusu. V kempu si v ešusu uvaříme těstoviny a těšíme se na ranní zápas proti JAR. Ten vyhrajeme a skončíme na děleném 13.–16. místě ze třiceti. Mix bude ve stejném počtu zemí o čtyři místa lepší, české ženy nad třicet let skončí desáté z jedenácti.

Štěpán Materna,

reprezentant ČR v ultimate frisbee,
kategorie open


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].