Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Mýtus jménem Šlachta

RESPEKT 25/2016

Souhlasím s autory článku, že Robert Šlachta neslouží vědomě Andreji Babišovi. Platí však zákon, že nejlépe slouží ten, kdo neví, že slouží. A pokud si dokážu představit rozhovor Šlachty s Babišem, nevím, kdo z nich hrál skutečnou roli vyslýchaného a kdo roli vyšetřovatele.

Šlachta nastoupil do ÚOOZ jako člověk s ideály, za něž začal bojovat, aniž by si všímal „vedlejších efektů“ své činnosti. Jeho plebejský přístup, který se neomezoval místní ani věcnou příslušností, se může zdát většině sympatický, ale tento Jánošíkův styl musel v demokratickém systému narazit. Zvláště za situace, kdy neodolal vábení mediální popularity. Přejme mu místo odpovídající jeho zásluhám, ale neidealizujme jeho postupy, které rozkývaly křehký strom české demokracie.

MUDr. Vít Šlechta, Libštát

Zaveďme angličtinu jako úřední jazyk

Respekt 24/2016

Brilantní idea. A kromě výhod popsaných panem Švehlou by mohlo i dojít více Čechům, že čeština a angličtina jsou dva rozdílné jazyky a místo současného fúzování by je začali od sebe rozlišovat. To by češtině rozhodně pomohlo. Možná asi tak, jako když absolutistický monarcha Josef II. zavedením němčiny jako jediného úředního jazyka přispěl k záchraně jazyka českého.

Teď jde již jen o to, jak navrhovanou reformu prakticky provést. Žádná demokratická vláda to asi neudělá. Takže musíme doufat, že dosavadní politické trendy budou zdárně pokračovat a zvolíme si nějakého toho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].