0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Lidé4. 6. 20164 minuty

Lidé a události

1926

První díl Haškova románu byl na pultech knihkupectví pouhých pět let, když jeho adaptaci dostal jako zakázku zkušený režisér Karel Lamač. Ten jej dokázal dostat od scénáře do kin během (i na tu dobu) rekordních tří týdnů. Do hlavní role obsadil Karla Nolla a zrodil se megahit. Původní Lamačův film se nezachoval. Existuje jen jeho přestříhaná verze z roku 1930.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

1956

„Pravým“ filmovým Švejkem je pro většinu diváků verze Karla Steklého v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským, který „poslušně hlásil“ a iritoval nadporučíka Lukáše. V porovnání s Lamačem se Steklý snažil do filmu vměstnat maximum původních knižních dialogů. Švejk je tak jednoduše nesmírně ukecaný, úředně potvrzený blb.

2017

Švejka pro 21. století plánuje režisér Bohdan Sláma. Snímek získal v aktuální výzvě nejvyšší dotaci od Státního fondu kinematografie – 17 milionů korun. Slámův Švejk by měl být „realističtější“. Zahraje si ho Pavel Liška. Snímek vznikne v koprodukci Česka, Slovenska a Německa.

Pavel Liška • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Pavel Liška
Pavel Liška • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

28 300

Tolik lidí zemřelo loni při teroristických útocích. Je to o pět tisíc méně než předchozí rok – méně se zabíjelo v Iráku, Pákistánu a Nigérii.

„Když se vás zeptám, která země světa je nejzkorumpovanější, asi odpovíte, že Afghánistán, možná Řecko, Nigérie nebo jih Itálie. Já vám ale říkám, že je to Velká Británie.“

Řekl italský novinář a expert na mafii Roberto…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc