Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Jako malý podvodník

Ztráta dokumentů v případu Čapí hnízdo nemusí být pro policii překážkou ve vyšetřování

Z archivů Agrofertu se ztratily dokumenty, které by mohly vyjevit pravdu o tom, kdo vlastnil rezidenci Čapí hnízdo v době podání žádosti o dotaci padesáti milionů z fondů EU. Konstatoval to auditní odbor podřízený ministru financí Andreji Babišovi, a jak dodávají sami auditoři, „zvyšuje to podezření, že Agrofert byl jednou hospodářskou entitou s Čapím hnízdem“. Jinými slovy, zvyšuje se podezření, že jejich šéf podváděl.

Ztráta dokumentů sice policejní vyšetřování zřejmě příliš neohrozí, nicméně v normální zemi by se ministr po zveřejnění informace, že zašantročil důležité důkazy, musel z funkce poroučet. Jenže jsme v Česku, a tak si musíme přiznat trapnost, do níž nás tahle situace uvádí.

To ne já, to děti

Trapné je, že Andrej Babiš před dvěma měsíci při vysvětlování „problému Čapí hnízdo“ ve sněmovně zatáhl do nebezpečné hry své děti. Prý to byly ony, kdo vlastnil těch klíčových dvacet kusů anonymních akcií Čapího hnízda v roce 2008, kdy byla podána žádost o dotaci. Existuje silné podezření, že tato malá firma byla v tom čase ve skutečnosti tajnou součástí Agrofertu, který na dotaci nárok neměl. Andrej Babiš zřejmě musel vědět už ve chvíli, kdy své děti do celé kauzy vtahoval, že bude nutné zlikvidovat (nebo nenajít) zápisy z valných hromad, jež by prozradily skutečného vlastníka Čapího hnízda.

Ztráta dokumentů je v Česku už léta nejčastější a nejtrapnější výmluvou menších i větších podvodníků, když se o jejich podnikání začne zajímat policie. Mizejí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].