Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Češi by měli mít stejnou čokoládu jako Němci

Výrobek se jmenuje stejně, má téhož výrobce, ale jeho složení – a často i cena – se v Česku a v jiných zemích, třeba v Německu, liší. Problém dvojí kvality potravin nyní na evropské půdě znovu otevírá ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj by se měla změnit celoevropská legislativa.

Marian Jurečka • Autor: Matěj Stránský
Marian Jurečka • Autor: Matěj Stránský

Týká se problém dvojí kvality potravin celé EU?

Zkoumali jsme několik desítek výrobků, srovnávali jsme Česko a Německo a zjistili jsme, že problém se netýká jen potravin, ale i třeba pracích prášků. Pokud je výrobek na první pohled identický, obal má stejný tvar, stejnou etiketu, ale má v různých zemích odlišné složení, dochází ke klamání evropských spotřebitelů. Kolegové z ostatních zemí nicméně problém tolik nevnímají – v úterý na schůzce evropských ministrů zemědělství v Bruselu, kde jsem téma otevřel, mě podpořili jen slovenští kolegové.

Neúspěšných pokusů odstranit dvojí kvalitu potravin už bylo několik. Proč byste měl uspět vy?

Ve druhé půlce roku bude EU předsedat právě Slovensko. Spojence máme v komisařce Jourové, která se věnuje ochraně spotřebitele, a nyní hledáme podporu v Evropském parlamentu. Důležité je, že se o tom více mluví.

Jaké řešení navrhujete?

Evropská legislativa by se měla změnit tak, aby výrobci měli povinnost prodávat ve stejném obalu pod stejným jménem výrobek stejného složení. Nebo ať je jasně rozlišeno, pro jakou zemi je jaký výrobek vyroben.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].