Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Budoucnost je v Londýně

Respekt 19/2016

Zvolení Sadiqa Khana londýnským primátorem je pro mě jednou z nejlepších zpráv poslední doby. Je to jasný vzkaz těm, kdo tvrdí, že islám je zásadně neslučitelný se západní demokracií. Současně je to potvrzení, že skutečně otevřená, tedy liberální, společnost poskytuje prostor pro politickou fair play a příležitost všem, kdo respektují její hodnoty a pravidla.

V interview pro The New York Times popsal Khan svou mnohovrstevnatou identitu: „Jsem Londýňan, jsem Evropan, jsem Brit, jsem Angličan, islámské víry, asijského původu, s pákistánskými předky, otec a manžel.“ Toto je pádná odpověď šiřitelům nenávisti všeho druhu, jejichž cílem je zploštit identitu člověka do jednorozměrné podoby vystrašeného intolerantního individua, hledajícího bezpečné útočiště v prostředí provinčního nacionalismu a xenofobie. Primátorskou přísahu pak složil v anglikánské katedrále, den poté se zúčastnil pietního aktu za oběti holokaustu a zároveň zkritizoval předsedu labouristů za toleranci k antisemitismu na levém křídle strany. Úctyhodný nástup. Držme Sadiqu Khanovi palce v naději, že naplní alespoň část z velkých očekávání, jež vzbuzuje – a inspirujme se!

Jiří Šedivý, Brusel

Volíme Karla

Respekt 19/2016

Díky za perfektní artikl k tématu o Karlu IV.  Trochu mne ovšem zklamalo, že téměř nezmiňujete Karlovo němectví neboli Deutschtum. Karel IV. byl zčásti Němec, možná byl i Čech. Ale pokud vycházíme z reálné historie,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].