Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Sbalit si data do přírody

Úspěšný programátor skončí s dobře placenou prací, aby vytvořil aplikaci pro Android, která je ke stažení zdarma. To je případ Jana Vršovského (35) z Liberce a navigace BioGuide, kterou piluje už více než rok. „Je to takový atlas hub, motýlů, plazů, rostlin, zvířat a ptáků v jednom,“ říká.

Jak jste k tomu rozhodnutí dospěl?

Pracoval jsem pro jednu větší korporaci jako analytik-programátor. Před dvěma lety jsem práci opustil, přestávala pro mě být smysluplná; chtěl jsem zkusit něco, co by mě víc naplňovalo. Cestoval jsem, pracoval jako dobrovolník pro českou neziskovku v indonéském pralese… A v hlavě se mi při tom rodil projekt na aplikaci. Pracovat jsem na ní začal asi před rokem, když jsem se vrátil.

Co přesně BioGuide je?

Virtuální průvodce světovou i zdejší přírodou – obsahuje okolo 1500 datových balíků, uživatel si může vybrat, dejme tomu, Ptáky nebo Savce Česka, Houby Evropy, Léčivé rostliny, Motýly Evropy, Ryby Kamerunu a další v pěti plnohodnotných jazykových mutacích, v dalších třinácti jazycích jsou k dispozici texty. Cílem je nahradit klasické atlasy, encyklopedie a poznávací klíče, například k určování rostlin.

A jak ji tedy používat?

Názorně řečeno, když vyrazíte na houby, nemusíte s sebou v košíku nosit atlas; stačí si doma do aplikace stáhnout konkrétní balík týkající se hub a pak už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].