Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Postarat se o strašidla

Letošní ročenka vypráví pěkné příběhy o architektuře

Každý ať myslí taky na svět kolem.
(Gabriela Kaprálová, ASGK Design) • Autor: PETRA HAJSKA
Každý ať myslí taky na svět kolem. (Gabriela Kaprálová, ASGK Design) • Autor: PETRA HAJSKA

Kdo zná, neničí. Nápis vyříznutý v plechu je podsvícený a září nad vchodem do Centra stavitelského dědictví v Plasích jeho poselství. Uvnitř je expozice starých stavebních technik: jsou tu cihly od gotiky po dnešek, v jedné už čtyři sta let otištěná dlaň dělníka, který se o ni ještě před vypálením opřel. V dalších sálech kamna, dlaždice nebo vypínače, jak se měnily v průběhu staletí. Je to zábavné a poučné muzeum a cílem je ukázat veřejnosti historii stavitelství – a možná ji trochu krotit při ničení starého a nahrazování novým.

Totéž co nápis nade dveřmi říká i celá budova, bývalý pivovar cisterciáckého kláštera. Před pěti lety to byla rozpadající se ruina. Dnes je to úpravný žlutý dům, opravený s respektem k původním technologiím, takže část jeho konstrukcí se rovnou stala exponáty. Je to ukázka optimismu a dobře investovaných evropských peněz: chystají se tu akce pro návštěvníky, hospoda má otevřeno a obec získala novou atrakci. A je to i jeden z příběhů s dobrým koncem, na kterých stojí letošní ročenka Česká architektura 2014–2015.

Každý ať myslí taky na svět kolem.
(Gabriela Kaprálová, ASGK Design)
Každý ať myslí taky na svět kolem. (Gabriela Kaprálová, ASGK Design)

Cit pro okraj

Každoročně dostane jeden architekt zadání vyhledat třicet až pětatřicet nejlepších staveb dokončených v posledních dvou letech. Jeho výběr pak vychází v knize, kterou vydává obecně prospěšná společnost Prostor. Zní to rutinně, tím spíš, že ročenka je už šestnáctá, ale právě osobní výběr z ní pokaždé dělá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].