Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Místa, kde se potkáváme, Společnost

Malostranská pevnost

Praha: Kavárna v Míšeňské ulici

Kavárna (zatím bez názvu),
Míšeňská 71/3, Praha – Malá Strana;
otevřeno denně od 11 hodin do půlnoci,
https://www.facebook.com/misenskafe/ • Autor: Milan Jaroš
Kavárna (zatím bez názvu), Míšeňská 71/3, Praha – Malá Strana; otevřeno denně od 11 hodin do půlnoci, https://www.facebook.com/misenskafe/ • Autor: Milan Jaroš

Malá Strana je přes svůj název globální a hektická. Nicméně Míšeňská ulice v tomhle gastroturistickém babylonu působí téměř lázeňsky – turistický provoz je tu jakž takž k přežití. A pokud sem přece jen turista zabloudí, málokterý zjistí, že se tady skrývá komín bývalé manufaktury na mýdlo. Jediný tovární komín na Malé Straně přežil snad jen proto, že by se v husté zástavbě špatně boural. Je ukrytý ve dvorcích mezi pěti sousedícími domy v ulicích Míšeňská a U Lužického semináře. A podobně se to má s kavárnou, která je skrytá v jednom z pětice domů s názvem U Včelí královny. I emblém včely v plástu od sochaře Jana Koblasy tu současní majitelé – potomci dvou bratrů italského šlechtického rodu, kteří sem přišli z Locarna na pozvání Rudolfa II. – umístili až v roce 2014.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ona skrytost je totiž tak trochu cílená. Kolemjdoucí neláká ani nápojový lístek, kavárna dosud nemá název; prý je ale vše v „procesu“. „Šlo nám o to vybudovat kavárnu hlavně pro místní, známé a kamarády. A chtěli jsme se spolehnout na to, že se to rozšíří šuškandou, že si lidé řeknou, že stojí za to se tady zastavit,“ vysvětluje Sofie Demartini, proč ani facebookové stránky nejsou zrovna vzorem aktuálnosti. Spolu s přítelem Ondřejem Němcem malou kavárnu, při hezkém počasí rozšířenou o stolky v průjezdu a na dvorku, od září provozuje.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Na zmíněném dvorku dvouposchoďového barokního domu na vás při kávě dýchne ten pravý malostranský genius loci.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].