Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nesnadná volba

Pravicová opozice přemýšlí o podmínkách, za kterých má smysl podporovat premiéra ve sporech s prezidentem

Jaké řešení? (Petr Fiala) • Autor: Milan Jaroš
Jaké řešení? (Petr Fiala) • Autor: Milan Jaroš

Je to trochu na hlavu. Jsem opoziční poslanec, který pořád chválí premiéra. Navíc za věci, které by měly být samozřejmé.“ Povzdech Marka Ženíška, který má v TOP 09 na starosti zahraniční politiku, dobře ilustruje situaci, v níž se právě teď ocitla pravicová opozice v České republice. Prezident Miloš Zeman v rámci „ekonomické diplomacie“ cílevědomě pracuje na tom, aby se země odpoutala od dosavadního západního směřování a místo na Evropskou unii a Spojené státy nabrala východní kurz na Rusko, Čínu a Střední Asii. Děje se tak po maďarském vzoru, prezident viditelně souzní s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a má samozřejmou podporu komunistů.

V jednom z nejpodstatnějších střetů, jaký česká politika za posledních pětadvacet let pamatuje, má pravice jednoho velmi nepravděpodobného spojence – levicového premiéra Bohuslava Sobotku. Všechny rozpory přebíjí jedna zásadní věc: nejsilnější tuzemská politická figura se proti prezidentovým snahám – přinejmenším rétoricky – jasně vymezuje.

Řešení, nebo problém

K premiérovi je zatím mnohem vstřícnější TOP 09. Od Bohuslava Sobotky a jeho spojenců v sociální demokracii v pohledu na západní spojenectví a Evropskou unii nijak zásadně neliší. „Od začátku říkáme Sobotkovi i Zaorálkovi zcela jasně, že ve sporu se Zemanem a Babišem s námi mohou počítat,“ říká Ženíšek.

Tahle vstřícnost ale může být pro pravicové strany zrádná. Podle politologů a sociologů jsou to hlavně jejich voliči, pro které je zahraniční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].