0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura9. 4. 20162 minuty

Milán dětem

Máme nové nejoblíbenější domácí zvíře. Je to dítě. A firmy s designem se rozhodly, že ho teď budou rozmazlovat. Autíčka, houpací koně a židličky právě táhnou na Milán. Tam totiž toto úterý vypukne událost roku, veletrh designu Salone del Mobile – a všichni se dohadují, co přinese a jaké že budou trendy. Děti jsou každopádně jeden z nich.

Svět designu zatím moc nezajímaly, ani on je. Firmy se radši soustředily na finančně zabezpečené, často bezdětné spotřebitele a nabízely jim tvarově dokonalé vybavení bytu včetně pelíšku pro kočku. Teď si však trh všiml, že lidé milují své děti téměř tak jako svá zvířata. A že když jim chtějí vyznat lásku nebo potřebují zaplašit pocity viny za rodičovské selhání, na penězích jim nesejde.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Rozhodli jsme se pokrýt nový segment,“ oznámil ředitel firmy Kartell Claudio Luti nástup dětské řady. Kartell dělá barevný nábytek z umělé hmoty, který vypadá jako pro děti, ale pro děti nebyl. Zatím – teď pro ně Philippe Starck navrhl houpačku a japonské hvězdné studio Nendo zase minimalistického houpacího koně, zjednodušeného na plastový piktogram s vlnovkou místo hlavy. Uvidíme, jak se bude líbit dětem.

Předpokládáme, že moc ne – malí zákazníci přece jen nepatří k nejvděčnějším. Proto je tu hned ještě další koník, kterého navrhlo švédské studio Front pro firmu Gebrüder Thonet Vienna. Je z ručně ohýbaného dřeva se sedákem z jemné kůže. Co by malí nevděčníci mohli chtít víc? Kdyby přesto ještě brečeli, rodiče jim mohou koupit sedátko od Marcela…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc