Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Příliš drahé Čapí hnízdo

Andrej Babiš je krok od lapení „zlodějského politika“. Jiného, než si představoval.

Andrej Babiš se poprvé od svého nástupu do vysoké politiky dostal do situace, kdy je zatlačen do provazů a musí něco opravdu vážně vysvětlovat. Dokonce hned podezření, že na své farmě Čapí hnízdo mohutně podváděl s dotacemi. V české politice to pravděpodobně přeskupí síly. Větší suverenitu a jasný titul lídra koalice dnes získává sociální demokracie. Lidovci svým čitelným přístupem a jasným požadavkem na vysvětlení, jak to tedy bylo, vyvracejí dohady, že se ve vládě neumějí postavit hnutí ANO. Andrej Babiš ale našel podporu u svého starého spojence, prezidenta Miloše Zemana. Ten mu možná pomůže, jako to udělal už na počátku tisíciletí. Ale tentokrát to nevyjde.

Sociální demokraté rozpad koalice nechtějí, zatím. Premiér Bohuslav Sobotka říká, že by chtěl „udržet vládu stabilní a že nechce dávat zbytečný prostor šéfům opozice Kalouskovi a Fialovi“. Problém okolo Čapího hnízda si má vyřešit sama koalice. Jeho strana však zároveň představila návrh zákona o střetu zájmů, který zakazuje exekutivním politikům podnikat a ministrům vlastnit jakékoli podíly v médiích. Zákon by platil od příštího volebního období a Babiš by se musel vzdát buď byznysu, nebo politického angažmá.

Je pravděpodobné, že sociální demokraté při středeční mimořádné schůzi sněmovny, kde bude Andrej Babiš vysvětlovat, jak to s Čapím hnízdem bylo, ministra financí podrží. Už dnes premiér říká, že by věc měla vyšetřit nejprve policie a bruselský protikorupční úřad, a teprve pak bude dobré vynášet nějaké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].