Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Co moře vyplaví

Islandský spisovatel Sjón spojuje lidové legendy se surrealismem i punkem

Sjón
Sjón

Palec vztyčený nahoru a rozzářený úsměv. Tak reagoval bezprostředně po premiéře v pražském Studiu Hrdinů známý islandský spisovatel, básník a textař Sjón na otázku, jak se mu líbila zdejší adaptace jeho knihy Skugga-Baldur (česky vyšla pod názvem Syn stínu). Radost byla nelíčená už proto, že to pro něj byl trochu experiment. Nestává se příliš často, aby se divadelníci pouštěli do jeho námětů: Sjónovo vypravěčství se vyznačuje úsporným jazykem a nečekanými básnickými obrazy, které ční nad zápletkami. To je sice kvalita, za niž Syn stínu získal v roce 2005 prestižní Literární cenu Severské rady, ale divadelníky většinou odrazuje.

Pro herečku Terezu Hofovou však útlá novela představovala srdeční záležitost. Provázela ji v prvních chvílích, když se před lety přestěhovala na Island (mezi Reykjavíkem a Prahou pendluje dodnes). Hlavním hrdinou příběhu situovaného do druhé poloviny 19. století je tyranský pastor a vášnivý lovec lišek Baldur, ale ona se viděla spíše v postavách světáckého Friðrika a Downovým syndromem trpící Abby. U nich nacházela pocity outsiderů nezapadajících do stejnorodé venkovské společnosti.

Proto si knihu vybrala jako základ svého prvního autorského představení a získala od Sjóna svolení převést Skugga-Baldur na jeviště Studia Hrdinů. V energií nabitém divadle jednoho herce Hofová ukazuje nejen krutost toho, jak malá komunita umí vypudit ty, kdo se liší, ale také pečlivě ztvárňuje další motiv. Tím je šílenství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].