Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Labyrint revue 35–36

Labyrint revue 35–36 • Autor: Labyrint
Labyrint revue 35–36 • Autor: Labyrint
Labyrint revue 35–36 • Autor: Labyrint
Labyrint revue 35–36 • Autor: Labyrint

„Představa, že podstatou demokratického zřízení je transparentnost života jeho občanů, je v základu pomýlená,“ píše na úvod čerstvého dvojčísla Labyrint revue editor Ondřej Kavalír. Otevřenému veřejnému pohledu by totiž měli být vystaveni především ti, kdo mají moc nad kamerovými systémy, chytrými telefony a vůbec všemi těmi internety, na které o sobě v dobré víře zavěšujeme i informace, které jinak důsledně skrýváme. Jenže o jejich úmyslech přehled nemáme. A vzhledem k tomu, že se všeobecným standardem stává nový voyeurismus, touha uspokojovat se pohledem na sebe sama, případně na podobně postižené jedince, dostáváme se do velmi nebezpečné závislosti.

Takové je zhruba poselství revue, jejímž tématem je právě nový voyeurismus. Historik umění Václav Hájek tu píše o obcování se selfie, kulturní antropolog Andrew Lass o interaktivním exhibicionismu, komparatistka Markéta Jakešová o dívkách vyrůstajících v přesvědčení, že jsou stvořené coby objekty k prohlížení, a režisérka Hito Steyerlová o planetárním spamu: „Vyfotil vás někdy někdo nahé? Gratuluji – jste nesmrtelní. Tato fotografie přežije vás i vaše potomky, prokáže mnohem větší odolnost než ta nejmasivnější mumie a už teď cestuje do vesmíru a čeká, až se pozdraví s mimozemšťany.“

Jsou tu ovšem i příspěvky autorů, kteří nový voyeurismus využili ve svůj prospěch. Úryvky z deníků spisovatele Larse Noréna, který na 3500 stranách zachytil dvanáct let svého života. Rozhovor s výtvarníkem Martinem Kohoutem, který na YouTube umístil přes 800 videí, na nichž sleduje YouTube. Či rozhovor se spisovatelem Michalem Hvoreckým, jehož on-line deník čte pravidelně přes 5000 lidí.

Vrcholem koncepčně velmi dobře sestavené revue je pak stať sociologa Gavina J. D. Smithe, který zkoumal chování operátorů britských bezpečnostních systémů. A zjistil například, že oni tajemní dohlížitelé jsou vytočení, když jim policisté nařizují, kam mají namířit kamery. „Jak si to dovolují? Nesnáším, když policie zasahuje do naší práce,“ cituje Smith jednoho z nich. Prostě se chtějí jen dívat.

Labyrint revue 35–36
Labyrint, 220 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].