Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Chvály, pocty i rozpaky. Úvahy o řemesle, obyčejných věcech a krajině

Josef Kroutvor

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Žánr „obran“ malých věcí a jevů, které přesto mají velký význam, má úctyhodnou tradici. Pro české prostředí byl inspirativní G. K. Chesterton, který ovlivnil Karla Čapka. K němu se nyní důstojně zařadil esejista, historik umění, básník a prozaik Josef Kroutvor.

Vědci dnes rozvíjejí koncept vtělené kognice, podle nějž naše poznávání vychází a je založeno v naší tělesnosti. Kroutvor (1942) je sice necituje, ale jeho úvahy vycházejí z podobných premis. Medituje nad fyzickým kontaktem člověka s obyčejnou tužkou, lopatou či kamenem. Tyto věci pro něj nejsou neosobním předmětem k vykonání úkolu, ale v ideálním případě organickou součástí našeho vnitřního světa či partnerem k tichému dialogu. O jisté hoře tak píše, že jej při každém jeho příchodu už z dálky pozdravuje, on pozdrav opětuje a těší se na vzájemné setkání. A vznáší tu dokonce požadavek, že každý by měl mít svou horu, s pokorou se k ní přibližovat a putovat na její vrchol. Autorovo kunsthistorické zázemí se do knihy promítá v jakýchsi historických miniexkurzech. Například v téže „geologické“ kapitolce hutně shrnuje dějiny objevování krásy hor od Petrarkova výstupu na Mont Ventoux a duchovního zápasu, který tam prožil, přes Máchovo zdolání Sněžky až k turistickému objevování Českosaského Švýcarska.

Kroutvor uvažuje nad poutem, které může člověka s danou věcí spojovat, a velebí při tom ty nejzákladnější činnosti, tradiční vztah ke světu i vše, co dokáže nefalšovaně zprostředkovat prastarou řeč živlů. Nedá se říci, že by zavrhoval soudobé umění, vymezuje se však proti modernímu designu, umělým hmotám, ale i železným kamnům, jež na rozdíl od kachlových nelze obejmout. Je zajedno s Čapkem, který bědoval nad údělem člověka, jenž „žije mezi sádrovými a papírovými imitacemi, plyši, tlačenými řezbami a všeho druhu padělky“. Až čtenář občas zalituje, že přece jen nešel dál a nesnažil se hledat poetiku nejsoučasnějších civilizačních produktů. Nebo je to skutečně nemožné?

Autor je redaktorem iLiteratura.cz.

Josef Kroutvor: Chvály, pocty i rozpaky. Úvahy o řemesle, obyčejných věcech a krajině

Pulchra, 168 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2015 pod titulkem Mít svou horu