Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Sexuální životy svatých

Virginia Burrusová

Autor: Repro Respekt
Autor: Repro Respekt

Skutečnost, že mystika a sexualita nemusí být v rozporu, je dnes pro málokoho překvapivá a pohoršovat může snad jen krajní fundamentalisty. Nakladatelství Academia ovšem nedávno vydalo knihu, která toto téma zpracovává trochu kontroverzním způsobem. Virginia Burrusová, profesorka na Syracuse University, se tu s odkazem na autory jako Michel Foucault a Jean Baudrillard snaží poukázat na to, jak „současné diskurzy rezonují se starověkým uměním ,svaté‘ lásky“.

Její text působí jako zvláštní směs markýze de Sade, Sigmunda Freuda a Jorise-Karla Huysmanse. Časté jsou v něm dvojsmyslné narážky a víceznačná spojení jako „ochablý meč“ a „svůdná mrtvola“. Nechybí ani prohlášení, že „Bůh nedokáže odolat svůdné světici“ a že touhu svaté Pavly po Kristu „by dokázaly uspokojit jen ,tisíce mnichů‘“. Autorka se přímo raduje z případů, kdy může interpretačně rozvinout, že je v nich skutečný sex konceptualizován ve spojitosti se smrtí a mučením – a na druhou stranu vyzdvihuje takové, pochopitelně mnohem častější případy, při nichž jsou naopak „utrpení a popravy sexualizovány“.

Je jisté, že v textech, které analyzuje, najdeme mnoho vybičované emocionality. Je ale otázka, zda autorka honbu za erotičnem trochu nepřehání a životy světců nesexualizuje příliš. Musíme nicméně kvitovat, že se nad svoje pozdně antické hrdiny nevyvyšuje a neposmívá se jim pro jejich údajnou zpozdilost či citovou plochost; naopak ukazuje, že erotika může mít mnoho podob. Předpokládá, že to byli lidé se stejnými potřebami, jako jsou ty naše, jen byly v jiném duchovním kontextu odlišně uspokojovány. Ostatně do proudu esejistických úvah neváhá zapojit i samu sebe a své životní zážitky.

Kniha přináší typ vědeckého psaní, na který u nás zatím nejsme zvyklí. Někomu může připadat jako samoúčelná hříčka či intelektuálská sebeprezentace. Ale ti, kteří rádi čtou Georgese Bataille a nepohoršují je otázky, zda „je Bůh děvka“, v ní mohou najít požitek i zdroj lehce zvrhlého vzrušení. A snad i poučení.

Autor redaktorem serveru iLiteratura.cz.

Virginia Burrusová: Sexuální životy svatých
Přeložila Zuzana Gabajová, Academia, 204 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].