Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Chovanec, Choc a Čadek

Ministr vnitra řeší závažné obvinění z korupce

Jméno Lukáš Čadek představuje pro ministra vnitra Milana Chovance nepochybně noční můru. Podle Čadka se počátkem letošního června oba setkali na popud ministra – poté co média zveřejnila příběh podnikatele o tom, jak jej Česká pošta připravila o dvacet sedm milionů korun. Schůzka skončila a pár dnů nato se na Čadka obrátil středočeský sociální demokrat Kamil Choc, který měl Čadkovi slíbit – existuje o tom nahrávka –, že peníze Čadek dostane, když z nich pošle milion Chovancovi a dva miliony pro sociální demokracii. Navíc podle médií existuje Chocův e-mail vysoce postavené zaměstnankyni České pošty, který by mohl úplatek prokazovat. Nahrávka i znění e-mailu unikly minulý týden do médií.

Takto podaná věc vypadá vcelku přesvědčivě, nicméně má řadu nejasností, které mluví ve prospěch ministra. Chovanec Choce zřejmě vůbec neznal a není ani jisté, že by se s Čadkem setkal. Trestní oznámení podalo ministerstvo vnitra na údajný Chovancův popud (proč přesně, nevíme) už v červnu a policie se věcí zabývá. Milana Chovance, Lukáše Čadka i Kamila Choce vyslechla už minulý měsíc.

Zajímavé je, že k autorství klíčové nahrávky, v níž mělo padnout ministrova jméno, se nikdo nehlásí. „Nenatočil jsem to. Byl to někdo třetí,“ tvrdí Lukáš Čadek. V čerstvém rozhovoru pro server Neovlivní.cz, který věc otevřel, tvrdí Čadek, že se na něj s korupční nabídkou, že věc s Českou poštou vyřídí, obrátilo víc lidí. „Bylo jich víc, kdo mi nabízel vyřízení věci za peníze, i z řad policie. To, jak řídí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].