Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Honba za rekordem

Běžně prodávané elektromobily dnes nabízejí dojezd kolem 150 km na jedno nabití. Výjimkou je Tesla Model S, který ujede přes 400 km. Nadšenci po celém světě přitom posouvají hranice možného: neoficiálního rekordu mezi amatéry nyní dosáhl slovinský amatér Andrej Pečjak, který v exhibičním závodě elektromobilů wAVE Trophy 2015 dojel na jedno nabití z Berlína až do Karlsruhe, celkem 826 km. Auto, původně postarší minivan Mazda5, měl ovšem doslova napěchované baterkami. Jejich kapacita, 108 kwh, by vystačila na zásobování běžného českého domu elektřinou po dobu zhruba jednoho měsíce (nejvýkonnější vůz Tesla má 85 kwh baterií a nejprodávanější elektromobil Nissan Leaf 24 kwh).

Podobné snahy probíhají i na akademické půdě. Před čtyřmi lety postavili studenti univerzity v německém Offenburgu speciálně navržený jednomístný elektromobil, který ujel 1631,5 km na jedno nabití.

Automobilky pochopitelně nemohou nacpat celý vůz určený zákazníkům bateriemi, pozadu přesto tak úplně nezůstávají. Už během následujících tří let by měl dojezd sériově vyráběných elektromobilů vzrůst na dvoj až trojnásobek při zachování podobné ceny, jakou mají nyní, tedy do milionu korun. Výrobci toho chtějí dosáhnout investicemi do vývoje lehčích materiálů, jako jsou třeba uhlíková vlákna nebo baterie s vyšší kapacitou.

Nemalé peníze musí investovat i do marketingu. Jednou z hlavních bariér pro nákup elektromobilu je totiž stále nízká informovanost a strach zákazníků, že jim dojezd nebude stačit. Jenže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].