Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce, Společnost

Jak snadné je číst

Inovovali jsme naše aplikace na čtečkách a smartphonech a představili zcela nové stránky www.respekt.cz

Nový web a aplikace Respektu • Autor: Respekt
Nový web a aplikace Respektu • Autor: Respekt
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Lidé v médiích se dlouho přeli (a někde stále přou), jestli tištěné tituly zaniknou a nahradí je ty digitální. My se přít nechceme, protože tištěnou i digitální formu vnímáme jako různé dopravní prostředky mířící ke stejnému cíli: čtenářkám a čtenářům. Zkrátka tak jako někdy volíte cestu vlakem, autobusem či autem, někdy volíte četbu ve čtečkách, na internetu či na papíře. Musíme sebekriticky přiznat, že po dlouhá léta naše digitální „mašina“ připomínala spíše koněspřežku a ne moderní dopravní prostředek. A jsme rádi, že už to neplatí.

Posledních pět let zamotalo všem, kdo se pohybují v médiích, pořádně hlavu. Jako by neplatily žádné obchodní zákonitosti, které v branži fungovaly posledních sto let. Jenže jak rozvířený prach usedá, ukazuje se, že řada podstatných věcí se nezměnila. Ano, mnoho čtenářů například opouští tištěná vydání různých titulů, ale nemizí jejich zájem o informace. Každým rokem dramaticky narůstá počet lidí, kteří čtou média v mobilech. A nejde jen o rychlé zpravodajské weby, i časopisy jako The New Yorker či Die Zeit překvapeně oznámily, že mezi jejich nejčtenější články na internetu patří ty nejdelší texty. A to je skvělá zpráva.

Spisovatel, novinář a vizionář Walter Isaacson před lety v rozhovoru pro Respekt řekl, že „zlatý věk žurnalistiky se vrátí v okamžiku, kdy si lidé zvyknou na to, že za články se platí“. A aby se tak stalo, musí prý média vymyslet co nejjednodušší přístup ke svým článkům na digitální platformě.

Přesně touto ideou jsme se řídili, když jsme nedávno provedli zásadní inovaci našich aplikací na čtečkách a smartphonech a minulý týden představili zcela nové stránky www.respekt.cz. Číst Respekt nikdy nebylo snazší než nyní.

Na našem webu můžete číst každý den aktuální texty zdarma, ale také si předplatit Respekt či koupit jednotlivá čísla. Grafická úprava je tak čistá a odezva stránek tak rychlá, že i když budete číst článek z pondělního vydání časopisu, nebudete mít vůbec dojem, že držíte v ruce smartphone. Vše se automaticky přizpůsobí vašemu přístroji.

Máme radost, že zejména našim předplatitelům můžeme nabídnout komfort, který jinde nenajdou. Respekt mohou číst na papíře, na webu, ve čtečkách a mobilech, dokonce je jim k dispozici i audioverze, pokud mají chuť. Mohou se ponořit do našeho archivu zahrnujícího texty od roku 1990.

Naším mottem je nezjednodušovat psaní, ale zjednodušovat cestu ke čtení.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2015 pod titulkem Jak snadné je číst