Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Myslíte si, že je Andrej Babiš lepším ministrem financí, než byl Miroslav Kalousek?

Julie Hrstková

komentátorka HN

Těžko říci, kdo je lepší bez ohledu na ceny udílené kýmkoli (Miroslav Kalousek získal dvě ceny pro nejlepšího ministra financí magazínu Emerging Markets v letech 2008 a 2011). Kalousek na ministerstvo financí nastoupil s negativní rétorikou (kampaň: Nejsme jako Řecko) a skutečně snížil schodek rozpočtu, navíc v letech krize. Jeho vize jednotného výběru daní či stejné daně z přidané hodnoty na vše ovšem padly. Andrej Babiš nastoupil naopak s pozitivní vizí (Všechno zařídíme), ale schodek rozpočtu v roce růstu ponechal relativně vysoký. Nicméně jím prosazovaná elektronická evidence tržeb se do praxe bezesporu dostane a kdo jej zná dlouho a dokáže s ním vyjednávat, tvrdí, že drží slovo. To samé však přátelé říkají o Kalouskovi. Porovnávat dva ministry financí v různých dobách ekonomického cyklu je tedy nesmírně obtížné. S jistým respektem k oběma lze říci, že nejlépe si s krizí dokázalo poradit Německo, a ne Česko.



David Marek • Autor: Karel Cudlín
David Marek • Autor: Karel Cudlín

David Marek

ekonom, Deloitte

Hodnoceno čistě podle rozpočtových čísel se fiskální politika zhoršila. V roce 2013, kdy se naposledy hospodařilo podle rozpočtu připraveného předchozí vládou, klesl deficit veřejných financí na 1,2 procenta HDP. Loni, kdy už si nová vláda hospodařila po svém, se deficit zvýšil na dvě procenta HDP. Pokud se vezme v potaz, že nové vládě přeje příznivá ekonomická situace, je zhoršení fiskální politiky ještě výraznější. Chybou bylo také zavedení třetí sazby DPH. Mnohem užitečnější by bylo snížení přímých daní.

Při hodnocení práce ministra financí je ale potřeba vzít do úvahy dva faktory. Zaprvé, ministr financí není ve vládě sám, rozpočet je výsledkem kompromisu ve vládě, napříč rezorty, napříč vládní koalicí. Zadruhé, jsme teprve v polovině volebního období. Třeba bude druhý poločas lepší.

Ilona Švihlíková • Autor: Milan Jaroš
Ilona Švihlíková • Autor: Milan Jaroš

Ilona Švihlíková

ekonomka, VŠMVVP

Na rozdíl od Miroslava Kalouska, který svou politikou škrtů zavedl ČR do dlouhodobé stagnace a zastavil konvergenci k vyspělým zemím, provedl na začátku Andrej Babiš poměrně výstižnou analýzu problémů a jistě „zabodoval“ i jasným a srozumitelným stanovením priorit, jež mu bývalé pravicové vlády přinesly na stříbrném podnose.

Určitá zpoždění je nutné vnímat v tom, že stát opravdu nefunguje jako firma a některé věci trvají déle, než asi očekával. Problém daňových úniků je dlouhodobý a významný, zaměření na DPH logické. Uvidíme, jak bude vypadat detailní úprava elektronické evidence tržeb. Lepší organizace a stabilizace finančních úřadů je nezbytnou podmínkou pro lepší daňový výběr. Přetíženost Prahy a stárnoucí pracovníci finančních úřadů jsou dalším závažným problémem. Nelze se však omezovat „jen“ na DPH, ale také cílit na „větší ryby“. Prozatím mi chybí větší pochopení národohospodářské provázanosti.

Pavel Kohout • Autor: Archiv
Pavel Kohout • Autor: Archiv

Pavel Kohout

ekonom, Partners Financial Services

Tvrdit, že Babiš je horší než Kalousek, nebo naopak, by byla nezasloužená urážka kteréhokoli z obou jmenovaných. Kalousek se zapsal do výkonnosti české ekonomiky, když manipuloval s daněmi se zručností příliš rozjařeného žongléra zrovna v době, kdy to bylo nejméně vhodné. Babiš se pro změnu chová jako vedoucí samoobsluhy, který dlouze řeší stokorunové manko na pokladně, zatímco jeho nákupčí vesele prodělávají miliony. Jen tři písmena: ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic - pozn. red.).

V zájmu objektivity podotýkám, že tato země ještě nikdy neměla ministra financí, který by rozuměl financím za rámec operací s rozpočtovými položkami. A dodávám, že ještě horší stav věcí v mnoha jiných zemích EU pro nás není omluvou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].