Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

JAK SE BAVIT O BABIŠOVI

RESPEKT 10/2015

Souhlasím s Markem Švehlou, že není třeba  se  bát pana Babiše. Ten, z koho je však třeba mít obavy, je český volič, který mu dal svůj hlas. Panu Babišovi netřeba dopřávat času, aby ukázal, co umí. Už se tak stalo. Vstoupil do politiky, kde nemá co dělat, neboť jeho soukromý zájem maximalizovat zisk ze svého vlastního ohromného jmění může být v rozporu s veřejným zájmem, a v osobě ministra financí je dokonce v přímém rozporu se zájmem státu maximalizovat zisk ze státního majetku. Nejde však jen o to, že jeho firmy se nesmějí účastnit soutěže o veřejnou zakázku, a on sám  je odpovědnou osobou, která  o tom rozhoduje, ale také o to, že je výběrčím daní, které  platí státu i jeho firmy. Navíc je vlastníkem médií, která (spolu)utvářejí veřejné mínění. Mohli jsme si všimnout, jak koupě vydavatelství MAFRA panem Babišem zatočila s personálním obsazením redakce MF DNES. 

Představujeme si, že máme právo na to, aby nám politici zajišťovali stále se zvyšující materiální blaho, sociální a zdravotní péči, sportovní i kulturní vyžití, neokrádali nás, ale přitom se ani nedokážeme dostavit o volbách k urnám. Každé individuální právo, které není vyváženo individuální odpovědností, respektive povinností alespoň aktivně sledovat, jak, pro koho a za jakým cílem naši volení zástupci chtějí pracovat zejména před volbami, ale také jak pracují po volbách, je liché. 

Kdo chce kam, pomozme mu tam. Významná část českých voličů si zvolila člověka, který umí vládnout za ně a bez nich a maximalizovat firemní zisky. Občanovi to však mnoho osobního ani společenského prospěchu nepřinese. To vám mohu garantovat i bez čekání už dnes. 

Jarmila Johnová

TŘETÍ POHLAVÍ

RESPEKT 11/2015

Chtěla bych touto cestou poděkovat Respektu za skvělý článek o transsexualitě. Jsem opravdu ráda, že mám možnost odebírat týdeník, jenž ve všech ohledech podporuje svobodu jednotlivce. O to větší byla moje radost, když jsem v článku Třetí pohlaví narazila na jméno Alexe Röhricha. Pan doktor mě učí, je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších pedagogů na fakultě a já neznám vstřícnějšího a hodnějšího člověka, než je on. O tom vypovídá i fakt, že na poslední přednášku před Vánocemi přinesl vánočky, rozdal je a popřál zhruba stovce studentů dobrou chuť k poslechu. Jeho optimismus je nakažlivý a je obdivuhodné, jak otevřeně o této citlivé věci dokáže mluvit. Děkuji za to, že všem, s nimiž se setkává, otevírá oči. Přeji tedy jemu i všem ostatním, kteří se nějakým způsobem perou s osudem, hodně síly a štěstí do života. Mít víc takto otevřených lidí okolo sebe by nám rozhodně neuškodilo.

Kristýna Kalousová

OPRAVA

V Deseti českých zprávách jsme v minulém čísle informovali o Čechovi, kterého unesli Libyjci. Napsali jsme, že pochází z Valašského Meziříčí, pochází však z Meziříčí Velkého.

Za chybu se omlouváme. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].