Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Opilý klid v Praze

Dánové mají špatné zvyky, ale dobré způsoby

8 kom dan • Autor: Respekt
8 kom dan • Autor: Respekt

Hlavní souboj mezi Čechy a Skandinávci se minulý týden neodehrál na kluzišti v Soči, ale v pražských barech. Dánští středoškoláci už podruhé přijeli oslavit do Čech zimní prázdniny velkolepým mejdanem. Pražská policie spolu s televizními kamerami jim byla v patách a divák se občas neubránil dojmu, že se ozbrojené složky chystají na nájezd nebezpečných barbarů. Ne že by zpíjení teenagerů do němoty nemělo svá rizika, přesto nás tenhle zimní zájezd může i v mnohém inspirovat. 

Důvěra u zábradlí

Celá dánská invaze je samozřejmě trochu nafouknutá mediální bublina, která sází na pudový strach z cizinců a jejich divokých zvyků. V realitě se minulé dny v Praze nic tak zvláštního nedělo. Policisté naměřili alkohol v krvi pár desítkám nezletilých, občas někdo tropil výtržnosti, několik podroušených Seveřanů muselo vyhledat lékaře. Nic, co by Praha neznala z letních pátečních nocí.

Vzhledem k útratám v hotelech, nočních klubech a restauracích je dánská návštěva pro metropoli mimo turistickou sezonu spíše přínosem. Ostatně důvody, proč sem středoškoláci jezdí, známe – extrémně levné pití a malá kontrola zletilosti ze strany barmanů. Není divu, že nízká míra regulace alkoholu, která z nás dělá evropské rekordmany v jeho spotřebě, přilákala na večírek i hosty, po kterých zbude pár střepů na chodnících.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].