Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Po přečtení pište

Zdravotní péče o zvířata :: Aplikace pro tablety Android :: Upozornění na chyby

Na operačním stole • Autor: Matěj Stránský
Na operačním stole • Autor: Matěj Stránský

Tak jako se stále zlepšují možnosti lidské medicíny, je stále dokonalejší i zdravotní péče o zvířata. Zranění či nemoci, které kdysi znamenaly automatické utracení, se nyní často dají léčit. Jenže je to zároveň velmi drahé a platí se hotově. Co dnes lékaři dokážou a jaká péče se ještě vyplatí a jaká ne? Více se dočtete v článku Petra Třešňáka a Lucie Kavanové.

V tomto čísle bych ještě rád upozornil na článek, který publikujeme díky naší spolupráci s The Economist – je o příčinách arabské tragédie. Podle mě nabízí vynikající a tolik potřebný kontext k událostem v arabském světě.

Nyní ještě dvakrát k Respektu. Zaprvé, máme velkou radost, že se vám naše aplikace pro tablety Android líbí. Děkujeme za postřehy a budeme se snažit ještě ji vylepšit. Někteří z vás se ptají, proč nelze aplikaci stáhnout na mobily. Důvod je ten, že přístroje používající Android mají různou velikost, některé jsou tak malé, že by na nich text nešel přečíst. Nechtěli jsme, aby si někdo koupil číslo Respektu a pak koukal na malé neidentifikovatelné tečky. V blízké budoucnosti bychom měli mít systém, který umožní číst Respekt na všech platformách.

Zadruhé, máme na vás prosbu. Děláme chyby. Někdy více, než je zdrávo. Čtenář, který tématu rozumí a chybu najde, si pak říká: Jak mám věřit jiným textům, kde tématu nerozumím? Jedním z důležitých způsobů obrany je otevřenost. Tedy že nás na naše věcné chyby upozorníte a my vaši opravu uveřejníme. Chceme tak také využít vaší inteligence a vašich znalostí. Za tímto účelem zřizujeme na našem webu speciální stránku www.respekt.cz/opravy, kde upozornění na chyby najdete i zpětně.

Inspirací je pro nás obdobná stránka The New York Times. Novináři se většinou bojí chybu přiznat, protože zejména sociální sítě z každého přehmatu dokážou udělat dalekosáhlé závěry. Chceme to změnit a žádáme vás tímto o pomoc. Pište na [email protected]. Děkuji.

--

Vážené čtenářky a čtenáři, věřím, že i vaším jménem můžeme vyjádřit upřímnou soustrast rodinám hrdinů, kteří za nás padli v Afghánistánu.

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2014 pod titulkem Editorial: Po přečtení pište