Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Zábava s jednou nohou v kriminále

Bylo jim kolem dvaceti. Roznášely letáky, chodily na demonstrace, přepisovaly texty do samizdatu. "Šílená práce, ale byla při tom velká zábava," vzpomínají Lucie Váchová a Eliška Rothová-Meissnerová.

Lucie Váchová alias Ďábelská čupřina (vlevo) a Eliška Rothová-Meissnerová coby Lota Waldstein cestují na koncert Garáže. (Polovina osmdesátých let)
Lucie Váchová alias Ďábelská čupřina (vlevo) a Eliška Rothová-Meissnerová coby Lota Waldstein cestují na koncert Garáže. (Polovina osmdesátých let)

V pražském Klementinu se právě koná výstava o samizdatu. Většině mladých lidí dnes to slovo nic moc neříká. Znaly jste jej vy, když jste se v polovině osmdesátých let začaly pohybovat v opozici?

E. R.: Už na gymplu se mi do rukou dostala zakázaná a strojopisem rozmnožovaná literatura, třeba Seifert. A slovo samizdat jsem znala od táty.

L. V.: Můj brácha byl emigrant a rodiče zdejší politiku „nežrali“, k samizdatu jsem se dostala tak nějak přirozeně. Když je někomu sedmnáct osmnáct, stačí málo – potkat ty správné lidi.

Kdo byli ti správní lidé?

E. R.: Kluci, kteří psali nebo malovali či dělali muziku; Jáchym a Filip Topolové, Vítek Kremlička, Viktor Karlík a spousta dalších. Kolem nich vznikla v roce 1985 samizdatová kulturní revue Jednou nohou, o rok později přejmenovaná na Revolver Revue.

Jak jste se zapojily vy?

E. R.: Byly jsme takové dělnice. Pomáhaly jsme s přepisováním na blány, válečkováním na cyklostylu, se „snášením“ a tak. I když já toho moc nepřepsala, datlovala jsem hrozně pomalu.

Co bylo snášení?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].