Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Korektní počasí a lyžařovo dilema

Respekt 8/2013

Cituji z článku: „Internetové stránky ČHMÚ jsou nepřehledné, uživatelsky nevstřícné, často nepochopitelné i pro člověka s přírodovědeckým vzděláním.“

S tímto vaším názorem nemohu souhlasit. Stránky ČHMÚ jsou podle mého názoru zpracovány velmi dobře a zejména jsou doslova nabity informacemi. Člověk, který má snahu získávat a analyzovat nové informace, se na těchto stránkách dozví vše potřebné snadno a rychle. Předpokládá to ovšem určitou míru vzdělání a snahy učit se.

Pro lidi, kteří nemají zájem o podrobnější informace, je určen dostatek jiných zdrojů (rozhlas, televize, internet – například webové stránky,  jež zmiňujete ve svém článku). Proto doufám, že stránky ČHMÚ zůstanou v nezměněné podobě.

Pokud si pamatuji, v nedávné době byla snaha změnit tyto stránky na tzv. uživatelsky vstřícné a dopadlo to katastrofálně – spousta zbytečných velkých barevných ikon, nutnost proklikat se přes tři nebo více úrovní a hlavně vypuštění většiny tzv. zbytečných informací. Následné rozhodnutí ČHMÚ zůstat u stávající podoby stránek považuji za velmi rozumné.

Na závěr bych chtěl podotknout, že jsem technik, tj. nemám přírodovědecké vzdělání a nemám s ČHMÚ nic společného.

Jaroslav Bole

Moudré sbohem

Respekt 8/2013

V článku se objevily různé smyšlenky. Není pravda, že papež Benedikt XVI. zavedl znovu „latinskou“ mši. Mše svatá v latinském jazyce, tzv. tridentská, opravená podle papeže Jana XXIII. v roce 1962, nebyla nikdy zrušená, jen se nepoužívala a mše svatá v latinském jazyce sloužená podle Ordo novum se běžně sloužila a slouží po celém světě vedle mše svaté v národních jazycích.

Vrácení modlitby za konverzi Židů do velikonočních obřadů se týká pouze „tridentské“ liturgie, velikonoční tridium podle „tridentské“ liturgie se téměř nepoužívá, vyjma sdružení Bratrstva sv. Pia X., tyto modlitby se navíc modlí, jak je v tridentské mši zvykem, potichu. V Ordo novum se také modlí za Židy.

Papež Benedikt XVI. byl prozíravý sjednotitel různých směrů v církvi, a že se mu to povedlo směrem k dříve kontroverznímu Bratrstvu sv. Pia X., je jednoznačně pozitivním krokem, že se to nelíbí ultramodernistům, kteří jsou již dnes na samé hraně katolické církve, je smutné, ač se ani jim pod vedením papeže Benedikta XVI. nic dosud používané nezakazovalo. Proč byl sesazen biskup Bezák, ví jen on sám a papež, papež je ve svých rozhodnutích neomylný, a proto se o tom nemá dále diskutovat. Tak to prostě je.

Martin Kubík, Praha

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].