Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

DESET ČESKÝCH ZPRÁV

Respekt 5/2013

Chtěla bych upozornit na nepřesnost, která koluje médii, konkrétně informaci o povinnosti vyučovat druhý cizí jazyk. Jsem koordinátorka tvorby školních vzdělávacích programů (ŠVP) na ZŠ a tyto informace jsou pro mě velmi důležité. Při prvním výskytu jsem zalovila v úpravách zásadního dokumentu, tzv. Rámcových vzdělávacích programů (RVP), na webu www.rvp.cz. A tam jsem hledala potvrzení této informace. Dále jsem pracně hledala jakékoli stanovisko ministra na webu MŠMT.Našla jsem pouze odkaz na již zmiňovaný web. Takže sečteno a podtrženo, výuka druhého cizího jazyka je povinná, pokud o ni projeví zájem žáci. Tedy škola má povinnost ji nabídnout, ale v případě nízkého zájmu žáků se druhý jazyk nemusí začít vyučovat.       

           Věra Staňková

DALŠÍCH PĚT LET NA HRADĚ

Respekt 5/2013

Žádné sdělovací prostředky neřešily a neřeší dopad prezidentských voleb na průmysl a jeho budoucnost. Zvláště výběr technologie pro Temelín bude nesmírně zajímavý a bude mít na vývoj průmyslu větší vliv, než si kdo dokáže představit. Mnoho českých firem totiž očekává podepsání ruské technologie, a to nejen z důvodů obecně uváděných, „že se s Rusy snadno dohodneme“. Pro tyto firmy bude totiž stavba JE jedinou cestou k přežití či prosperitě. Uvážíme-li, že jak kvůli stavbě samotné, která je velkým otazníkem též z energetického hlediska, tak i z důvodu, že všechny peníze půjdou do stavby (ČEZ nemá peníze na JE v žádném případě) a spíše do udržení stávající struktury průmyslové výroby než do jejího rozvoje a hlavně konverze, se zabetonuje stav úrovně českého průmyslu na dlouhá léta. Politické konsekvence se ani nesnažím domyslet.            

        Jan Baltus, Brnov

Volič a volič

www.respekt.cz/ 27. 1. 2013

Jsem udivená tím, kolik lidí má potřebu peskovat ty z nás, kteří Zemana odmítají považovat za svého prezidenta.

Současná vláda je mizerná a její politika většinu lidí včetně mě popuzuje a zbídačuje. Přesto Zemanovým voličům nerozumím, jakkoli jejich volbu respektuji. Nepatřím v žádném smyslu k tolik zaklínané „elitě“. Jsem městská, průměrně vzdělaná příslušnice nižší střední třídy původem z venkova, nejsem součástí tzv. kulturní fronty, daně platím, zákony dodržuji, flobertku nenabíjím, převrat nechystám, takže nikomu nemusí vadit, že jsem otrávená a že si budu dál nahlas říkat svoje.

           Monika Stehlíková, Plzeň

ALBÁNSKÁ MISE DOKONČENA

Respekt 5/2013

Rád bych reagoval na vaše tvrzení, kdy píšete, že „žádná ze zahraničních akvizic ČEZ nevypadá dobře“. Jde o silný výrok, s nímž rozhodně nelze souhlasit. Dobře nevypadá jen jeden případ, a to Albánie, ale žádný investor nemůže prohlásit, že veškeré investice se mu zdařily. Ostatně v odborných knihách se mluví o tom, že úspěchem je, když vyjde víc než 50 procent investic. 

Ladislav Kříž, mediální odbor Skupiny ČEZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].